• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: "Novosti"/Informer.rs

07.08.2023

10:25

Oglasile se porodice Srba koje je uhapsio Kurtijev režim - Samo su hteli da odu na rodnu grudu!

informer/EPA

Politika

Oglasile se porodice Srba koje je uhapsio Kurtijev režim - Samo su hteli da odu na rodnu grudu!

Podeli vest

Želja za rodnim krajem i mestom gde je rođen i gde je živeo vukla je često i njega da obiđe svoju rodnu grudu i imanje. Da se osećao krivim za bilo šta, sasvim sigurno ne bi dolazio na svoje Kosovo i Metohiju.

Ovako, za „Novosti“, o svom Momiru Pantiću, raseljenom iz Istoka, uhapšenom u petak posle podne za navodni ratni zločin na KiM, kome je Osnovni sud u Prištini odredio jednomesečni pritvor, govori njegova porodica.

- Često je znao da dođe na Kosmet i da se javi da je na svom imanju, ali smo u petak iz medija čuli vest o njegovom hapšenju na administrativnom prelazu Merdare. Od raseljeništva 1999. godine odlazio je bezbroj puta, jer je bio i u Komisiji za nestala lica - kažu članovi porodice Pantić, dok ga prijatelji i poznanici opisuju kao poštenu i pravednu osobu, ali i da je sam bio često na meti nepravde, što, kako ukazuju, pokazuje i ovo hapšenje.

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor i Žarku Zariću iz Ljubožde kod Istoka, takođe, optuženom za navodni ratni zločin u opštini Istok tokom rata na Kosovu i Metohiji 1998, odnosno 1999. godine.

- Da je osećao bilo kakvu krivicu ili strah od moguće osvete Albanaca, Žarko se savim sigurno ne bi vraćao iz raseljeništva u svoj kraj, niti bi hrabrio ostale povratnike da istraju u povratku - kažu o Zariću povratnici iz ovog metohijskog sela, koji napominju da upravo to što je želeo da bude svoj na svome, može biti njegova najveća „krivica“.

Povratnici u Ljuboždi kod Istoka kažu da je Zarić najzaslužniji za povratak i da su u obnovi još dve srpske kuće, ukupno 17.

- Na seoskoj litiji bude nas i do stotinu, a zemlju ne prodajemo, što je sve suprotno od očekivanja komšija Albanaca - kažu povratnici iz Ljubožde i dodaju da Zarića, kao bivšeg policajca, svi pošteni Albanci jako poštuju, pogotovu u rejonu u kojem je radio.

Zarić je govorio i po povratku u rodni kraj 2017. godine, od kada je počeo da obnavlja život od početka, navodeći da nema nameru da odlazi sa Kosova i Metohije. Uz pomoć tadašnjeg Ministarstva za povratak sagradio je kuću, a njegovim stopama krenulo je još petnaestak povratnika.

- Nigde ne postoje lepši vazduh, voda i pogled nego ovde u Ljuboždi i to nas je sve vuklo da se vratimo - govorio je Žarko pre nekoliko godina.

Prebačeni nadomak Podujeva?

Prem nezvaničnim saznanjima, Pantić i Zarić su sprovedeni u zatvor visokog rizika u Grdovcu kod Podujeva, gde se već nalaze brojni nepravedno optuženi ali i osuđeni Srbi od kojih su neki neosnovano dugo u pritvoru, dok je drugima „ekspresno“ presuđeno takođe za navodni ratni zločin. Prema tvrdnjama upućenih u pomenute sudske procese protiv Srba, uglavnom stoji uzurpacija ili namera da im se oduzme imovina, odnosno da se u krajnjem slučaju proteraju sa Kosova i Metohije.

Privođenjem nedužnih čuvaju vlast

Jasno nam je da od Albanaca ne možemo očekivati ništa bolje, pogotovu što režim Aljbina Kurtija svoj opstanak na vlasti pokušava da održi napadima i hapšenjem Srba, kako na severu KiM tako i u ostatku pokrajine – kažu Srbi, koji ističu da je posebno iritantna pasivnost međunarodne zajednice koja nemo i prećutno posmatra hapšenja našeg naroda na KiM:

- Uhapšeni Pantić je bezbroj puta već dolazio na KiM i mogao je biti uhapšen bilo kada, dok Zarić već šest godina živi u svom selu. Jednostavno, prištinske vlasti žele da teror nad Srbima nastave i da tako očuvaju vlast - kažu Srbi sa KiM. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija