• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.08.2023

17:51

(VIDEO) Sve moramo da završimo pre kraja 2026. Vučić o Ekspo: Mnogo je posla, ali imamo energiju, volju i želju - čeka nas kvantni skok ekonomije

Tanjug

Politika

(VIDEO) Sve moramo da završimo pre kraja 2026. Vučić o Ekspo: Mnogo je posla, ali imamo energiju, volju i želju - čeka nas kvantni skok ekonomije

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brbabić obratiće se iz Palate Srbija.

Obraćanje šefa države i šefa vlade možete pratiti uživo iz minuta u minut na portalu Informera.

Sanacija štete od poplava

Premijerka je na početku govorio o sanaciji šteta od poplava.

- U julu je olujno nevreme pogodilo opet Srbiju i proglašeno je 13 vanrednih situacija. Do sada smo isplatili 24.200.000 za obnovu stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava u maju i junu - rekla je Brnabić.

- Prioriteti su osnovne škole u Trgovištu i Rači, koje krećemo da obnavljamo u narednih nekoliko dana, kao i vrtići u Ćupriji i Aranđelovcu, koje ćemo potpuno rekonstruisati - dodala je Brnabić.

Ona je istakla da zapisnika o šteti nastaloj u olujnom nevremenu još uvek nema, te da je prioritet ubrzanje njegovog sastavljanja.

Foto: Printscreen/TV Pink

 

 

Ekspo 2027

Premijerka je potom govorila i o organizaciji Ekspo 2027.

- Što se tiče fokusa za ono što je i meni posebno važno a to je sektor informacionih tehnologija. Krenuli smo ubrzano da se sprememo za Ekspo. Imamo 5 fokusa - navela je predsednica Vlade Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija uprkos problemima na dobrom putu.

- Ono o čemu smo govorili nazivali su bajkama i šarenim lažama, a sad... Uprkos problemima na dobrom smo putu - rekao je Vučić.

Foto: printscreen

 

 

Pad inflacije

Predsednik je ocenio da imamo dobre predikcije i stope rasta, inflacija je konačno počela da pada i da ide u dobrom smeru da bi do kraja godine završila na manje od 9 procenata.

Govoreći o Ekspo 2027, predsednik je rekao da će za 4 godine "nećete moći da prepoznate Beograd".

Sređivanje fasada

Predsednik Aleksandar Vučić najavio da će u okviru priprema Srbije za specijalizovanu međunarodnu izložbu Ekspo 2027, čiji će Beograd biti domaćin, u naredne tri godine biti urađeno više od 100 novih fasada u 28 gradova širom Srbije. Vučić je istakao da tu ne računa Beograd, u kojem će najviše toga biti izgrađeno.

Predsednik je kazao da će u najvećih 14 gradova, posle Beograda, biti izgrađeno, nešto više od 120 fasada po gradu, a u ostalim manjim gradovima 70 do 80 novih fasada. Sve to će biti urađeno za manje od tri godine, istakao je Vučić i dodao da fasade neće biti samo okrečene već će potpuno biti izmenjen izgled tih gradova.

- To su ogromne promene za zemlju i biće nam potrebna pomoć mnogo ljudi, od arhitekata do inženjera - rekao je Vučić. 

Kvantni skok ekonomije

Predsednik je podvukao da sve moramo da završimo kraja 2026.

- Mnogo je posla, ali imamo energiju, volju i želju! - naveo je predsednik Srbije i podvukao da će to dovesti do kvantnog skoka ekonomije.

- Trebaće nam ljudi da nam pomognu, biće nam potrebno mnogo dobrovoljaca i cela Srbija da radi. Jedan od povoda za to je Expo 2027 koji će celu zemlju da promeni ne samo Beograd koji nećete prepoznati za četiri godine. To ćemo da iskoristimo za dalji razvoj Srbije. Neverovatno je da do sada nismo zaustavili nijedan projekat - rekao je Vučić.

Foto: printscreen

 

 

On je kazao i da su program Srbija 2020-2025 mnogi nazivali bajkom i šarenom lažom i da nisu verovali da prosečna plata može da bude više od 1.000 evra, a prosečna penzija 450.

- Na dobrom smo putu i uprkos problemoima i inflacija će biti 12,5 odsto, to je procena koja će biti objavljena 11. avgusta. Osim plata i penzija koje će većom brzinom da rastu, predvideli smo i mnogo projekata o izgradnji škola boolnica, puteva. Srbija je zemlja koja najviše gradi i planira - rekao je on.

Nacionalni stadion

Predsednik je istakao da Nacionalni fudbalski stadion mora da bude gotov do jeseni 2026., možda i ranije.

Foto: Printscreen/Informer TV

 

 

- U junu 2024. godine očekujemo da počnu radovi. Svi UEFA standardi - rekao je predsednik Srbije.

Prokop

Prokop za dva meseca

Predsednik je najavio da će železnička stanica Prokop biti završena za dva meseca.

- Za dva meseca otvaramo novu stanicu i gradimo 18 km pruge. Od Aerodroma do centra grada stizaće se za 15 do 25 minuta - Za pola sata do nacionalnog stadiona i EXPA, vozovi će se kretati 120 km/h - rekao je predsednik Srbije.

Metro

- Nadam se da će pre kraja 2028. godine biti otvorena prva linija metroa u Beogradu i zato ćemo radove na metrou imati na svakom koraku u narednom periodu - rekao je Vučić.

O spekulacijama da Ukrajina priznaje Kosovo

Predsednik Srbije odgovorio je na pitanje i o spekulacijama da će Ukrajina priznati Kosovo.

Opširnije o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Beogradski izbori

Vučić je odgovorio i na pitanje o tome kada će biti održani beogradski izbori.

Odgovor predsednika pročitajte u posebnoj vesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija