• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.08.2023

16:05

Žrtve zaslužuju da se ispišu njihova imena - Štrbac: Memorijalni centar da bude i do nebesa, bilo bi malo

Informer DN

Politika

Žrtve zaslužuju da se ispišu njihova imena - Štrbac: Memorijalni centar da bude i do nebesa, bilo bi malo

Podeli vest

Direktor Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac istakao je da žrtve logora Jasenovac zaslužuju najveći i najmonumentalniji memorijalni centar, ali i do nebesa da se napravi bilo bi malo, kolika je to bila tragedija

Povodom nedavno potpisanog Memoranduma između Srbije i Republike Srpske o izgradnji memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu, Štrbac za Srnu kaže da se raduje što će biti izgrađeni i da bi voleo da to što pre bude realizovano.

Štrbac ističe da 20. vek jeste vek genocida nad Srbima i kaže da bi voleo da se posvetimo popisivanju žrtava.

- Dvadeseti vek je vek genocida nad Srbima - Balkanski ratovi, Prvi svetski rat, Drugi svetski rat i rat devedesetih – sve gore od goreg, a nemamo muzej poput muzeja Holokausta - naveo je Štrbac.

On navodi da je 2000. godine osnovan Odbor za popis žrtava Јasenovca na drugoj međunarodnoj konferenciji o tom logoru smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ali da taj odbor nije zaživio zato što nisu bila obezbeđena sredstva.

- Žrtve zavređuju da se ispišu njihova imena i da se čitaju. To je jedino što možemo i što treba da uradimo. Živote im ne možemo vratiti, ali ih možemo spominjati. Dok ih spominjemo, dok im pravimo pomene oni žive - kaže Štrbac.

On ističe da je to i misija "Veritasa" kada su u pitanju ubijeni Srbi u Hrvatskoj i da svaka žrtva mora imati ime, a za to što nema spiska krivi su potomci ili vlasti, što nisu učinili.

- Za svaku od žrtava u 'Oluji' koje smo popisali, njih 1.893, radimo kompletne podatke – biografija, kada i gde su stradali, jesu li pronađeni, identifikovani, sahranjeni. Za neke imamo cele romane, a za neke je nažalost, malo podataka, ali se trudimo da dođemo do svake porodice i da porodice trećine žrtava čije sudbine nisu rešene podsetimo da provere da li su adekvatno prijavili i da li je dovoljno krvnih uzoraka za identifikaciju", kaže Štrbac.
Štrbac upozorava da u Hrvatskoj umanjuju broj ubijenih srpskih civila u "Oluji" i tvrde da ih je ubijeno 612, pri čemu je "Veritas" popisao imena i prezimena 1.236 ubijenih srpskih civila od ukupno ubijenih 1.893 Srba.
"Ne trebaju mi ni manje ni veće brojke, trebaju mi brojke onoliko koliko ih je bilo. Svaka brojka je, kad su u pitanju ljudski životi, velika. Svaka", istakao je direktor "Veritasa".
Prema podacima "Veritasa" 65 odsto Srba koje su hrvatska vojska i policija ubile u "Oluji" bili su civili, od kojih su čak tri četvrtine bili ljudi stariji od 60 godina.
Od ukupno ubijenih civila čak 29 odsto bile su žene - njih 557, a najstrašnije je što je čak četiri petine ubijenih žena bilo starije od 60 godina. 
(Kraj) zn/
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija