• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

19.08.2023

06:43

Zbog Ćute i Sava gubimo milijarde: Zašto Srbi moraju da trpe terorizam lažnih ekologa?!

Ata images

Politika

Zbog Ćute i Sava gubimo milijarde: Zašto Srbi moraju da trpe terorizam lažnih ekologa?!

Podeli vest

Koralpima u Austriji, vodećem alpskom turističkom centru, dodeljeno je devet novih koncesija za litijum!

Kako navode austrijski mediji, kopanje kreće 2025. godine, a lokacija je samo srce turističke Austrije i prirodnih lepota. Drugi se bogate, a Srbija zbog "elite" i lažnih ekologa gubi milijarde.

Austrijanci odlično znaju šta rade, i to na 270 kilometara od Beča, na lokaciji koja se zove Kernten, koja je doslovno srce Alpa i bogata je prirodnim dobrima poput lekovitih trava. Takođe, reč je o predelu u kojem je turizam jako razvijen.

Foto: printscreen

 

 

Nema čekanja

Na zahtev austrijskog "Klajne cajtunga", izvršni direktor "Evropskog litijuma" Ditrih Vanke je kao datum za početak rudarenja naveo "kraj 2025. godine", a proizvodnja litijuma za baterije trebalo bi da počne 2026. godine.

- Ako se ništa nepredviđeno ne dogodi, kao što je pandemija ili sukobi u Evropi, počinjemo pripremne radove, nakon čega rudnik "kreće" kroz planinu u okviru istraživanja i rudarenja.
Takođe nema promene u količini koju "Evropski litijum" planira da iskopa. Ostaje na 8.800 tona litijuma za baterije godišnje
- kaže Vanke.

Foto: Pexels.com

 

Postoje i precizni koraci za ovaj rudarski projekat: na početku je istraživanje sa odgovarajućim licencama za istraživanje, zatim počinju pripreme za rudarenje, za šta su potrebne rudarske dozvole.

- Naše znanje o prirodi ležišta mora se sukcesivno prenositi na dozvole za rudarstvo - objašnjava Vanke.

I dok se svet bogati, zapad naše zemlje ostaje neiskorišćen, a ova kobna greška utiče i na dobrobit cele Srbije i njenih građana.

Opstrukcija

Komentarišući ove navode, analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je jasno da je svetski i evropski trend kopanje i eksploatacija litijuma, jer se radi o resursu sadašnjosti i budućnosti.

- Srbija u lozničkom kraju ima "belo zlato" u vidu litijum karbonata i borne kiseline. To su resursi koji su višestruko upotrebljivi. Svako ko misli o napretku Srbije, njenom ekonomskom razvoju i društvenom prosperitetu ne može da blokira napore da se naše "belo zlato" učini osnovom razvoja. U tom kontekstu, medijska politizacija projekta "Jadar", kompanije "Rio Tinto", opstrukcija je naših razvojnih šansi i blagostanja lokalne zajednice i Srbije u celini. Ta opstrukcija je jeftina politikantska promocija i lobiranje verovatno za interese nekih drugih igrača na rudarskom tržištu - zaključuje Stanković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Rezolucija o Srebrenici je zločin protiv mira! Kada jenjavaju sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, potreban je novi sukob, a za to je najbolja BiH! (VIDEO)
Live TV

Rezolucija o Srebrenici je zločin protiv mira! Kada jenjavaju sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, potreban je novi sukob, a za to je najbolja BiH! (VIDEO)

Tema "Info večeri" bila je izglasavanje Rezolucije o Srebrenici. Na glasanju Zapad nije dobio ogromnu većinu kao što je očekivao, ali će svakako to koristiti kao sredstvo protiv Republike Srpske. Da li ova neobavezujuća rezolucija može postati obavezujuća? Na ovu temu govorili su: Željko Čurović, predsednik Saveza Srba u Crnoj Gori, advokat Aleksandar Cvejić i Zoran Buljugić, pisac i prevodilac.

24.05.2024

22:50

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)
Live TV

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)

Kako tumačiti izjave zvaničnika koji su usledili nakon sednice SE? Ako se malo analizira obraćanje pojedinih ambasadora zaključuje se da je možda svet spreman za velike promene. Na temu donošenja sramne Rezolucije o genocidu u Srebrenici u specijalnom programu Informer TV govorili su politikolog Tijana Sorgić, analitičar Veljko Jovanović, predsednik saveza Srba u Francuskoj David Jakovljević, geopolitički analitičar Mihajlo Olujić, a uživo iz Minhena javio se i politikolog Vlasimir Vidić, dok se uživo iz Amerike javio novinar Dejan Jelača.

24.05.2024

20:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija