• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jutanji hr

24.08.2023

22:07

Ponor NVO u Evropi! Kuknjava za Sorošem: Ko će sad da nam daje pare?!

Tanjug/AP

Politika

Ponor NVO u Evropi! Kuknjava za Sorošem: Ko će sad da nam daje pare?!

Podeli vest

Nevladinim organizacijama u Evropi preti ponor nakon odluke Fonda za otvoreno društvo koju je osnovao tajkun Džordž Soroš da se povuče sa starog kontinenta, navodi Politiko.

Kako navodi Politiko, odluka Fonda za otvoreno društvo da prekine sa finansiranjem raznoraznih NVO praktično se značiti i njihovo gašenje.

Zbog nedostatka alternativnog finansiranja, među onima koji su najviše izloženi riziku su nevladine organizacije koje se bave temama povezanima s tehnologijom - od pokušaja suzbijanja štetnih sadržaja na internetu uz pomoć veštačke inteligencije do praćenja prekomernog državnog nadzora i upotrebe špijunskih softvera - kao i one usmerene na tabu pitanja poput roda, prava manjina i migranata - navodi se u analizi evropskog portala uz ocenu da Soroševa odluka dolazi u najgorem mogućem trenutku.

Soroševo povlačenje nije moglo doći u gorem trenutku, s obzirom na to da u Evropi jačaju nacionalističke i populističke stranke koje odbacuju temelje "otvorenog društva" - ističe se u članku.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija