• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.08.2023

19:43

Tek će se videti razmere propuštene šanse! Šok tvrdnje Amerikanaca: Deficit litijuma već 2025?!

Tanjug/printscreen

Politika

Tek će se videti razmere propuštene šanse! Šok tvrdnje Amerikanaca: Deficit litijuma već 2025?!

Podeli vest

Svet bi za dve godine mogao da se suoči sa nestašicom litijuma, s obzirom na to da potražnja za ovim elementom raste iz dana u dan, piše američki CNBC.

Već 2025. godine, kako se navodi u izveštaju uglednog američkog medija, koji se poziva na istraživanje BMI, jedne od istraživačkih jedinica kompanije Fič Solušns, svet bi mogao da se suoči sa nestašicom ovog plemenitom metala koji se pre svega koristi za litijum-jonske baterije, nezamenljive na modernim električnim automobilima.

Paradoksalno, Srbija ima ogromne zalihe ovog metala, al je njegovo eksploatisanje zaustavljanje delovanjem raznih lobi grupa i njihovih poslušnika iz takozvano zeleno-levih organizacija i pokreta.

Kako u studiji na koju se poziva CNBC, na deficit litijuma u velikoj meri uticaće Kina, pošto je potražnja daleko veća od ponude. 

Inače, o litijumu i njegovom značaju za ekonomiju Srbije u više navrata u prošlosti govorio je predsednik Aleksandar Vučić.

O toj temi Vučić je često govorio samokritički, ocenjujući da nije trebalo da popusti pred pristiskom onik koju su sabotirali eksploataciju pravdajući svoje tvrdnje navodnom brigom za životnu sredinu.

- Ovo sa litijumom bi nam u budućnosti donelo mnogo, iako smo već izgubili mnogo zato što su nas nasankali. Prokockali smo ogromnu šansu, ja sam kriv, pošto sam popustio pred ogromnim pritiskom naših ljudi koji nisu mogli da izdrže pritisak. Trebalo je da se oduprem, izađem i pokažem ljudima kako to izgleda - naveo je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Lom u Parizu, uhapšeno više od 170 ljudi! (VIDEO)
Planeta

Lom u Parizu, uhapšeno više od 170 ljudi! (VIDEO)

Više od 170 klimatskih aktivista uhapšeno je zbog nasilnog učešća u protestima u sedištu francuske investicione kompanije "Amundi" u Parizu koja je veliki akcionar francuske energetske i naftne kompanije Total Energies kada je osam pripadnika obezbeđenja investicione kompanije povređeno, saopštila je policija.

25.05.2024

09:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija