• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

31.08.2023

15:52

Ne odriču se fotelje! Pored Abazovića, još osmoro nije ostavilo jednu od dve svoje pozicije

EPA

Politika

Ne odriču se fotelje! Pored Abazovića, još osmoro nije ostavilo jednu od dve svoje pozicije

Podeli vest

Agencija za sprečavanje korupcije najavila je pokretanje prekršajnog postupka protiv devet javnih funkcionera koji se nisu odrekli jedne od funkcija iako to zakon nalaže.

Pored premijera Dritana Abazovića i čelnika opština Kolašin Vladimira Martinovića i Tuzi Nika Đeljošaja, zakonski rok prekršili su i Ervin Ibrahimović, Admir Adrović, Filip Adžić, Ana Novaković Đurović, Vladimir Joković i Dragoslav Šćekić.

Prošao je zakonski rok od 30 dana u kojem su poslanici novog saziva Skupštine bili u obavezi da podnesu ostavku na jednu od dve funkcije koju obavljaju - javni posao ili poslaničku poziciju.

Abazović je saopštio da je pisao direktorki Agencije za sprečavanje korupcije Jeleni Perović i obavestio je da neće podneti ostavku na poslaničku funkciju sve do izbora nove vlade. Premijer i lider Građanskog pokreta URA je "zaradio" poslaničku poziciju preko liste "Hrabro se broji" koju su delili sa Demokratama.

Različiti aršini

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podsećaju da se ista stvar dogodila nakon parlamentarnih izbora 2020.godine. Dejan Milovac iz ove NVO kazao je da je pravovremena reakcija ASK izostala kada su bivši premijer Duško Marković i neki njegovi ministri nekoliko meseci obavljali dve funkcije, zakonodavnu kao poslanici i izvršnu kao premijer, odnosno ministri.

U ASK-u ističu da je nužno doneti zakon o vladi i zakon o skupštini kako bi se izbegle nedoumice oko nespojivosti funkcija. Napominju da dopisi premijera i određenog broja ministara kojima obaveštavaju Agenciju o radnjama koje će preduzeti, nemaju pravne posledice u smislu vođenja postupka radi utvrđivanja nespojivih funkcija. U saopštenju ASK ističe se da nije u njihovoj nadležnosti da se bilo kom javnom funkcioneru utvrdi prestanak javne funkcije, niti bilo koji javni funkcioner ima obavezu da im podnese ostavku na bilo koju od funkcija.

- Agencija mora biti obaveštena o podnošenju ostavke ili od organa vlasti u kome javni funkcioner obavlja funkciju ili od samog javnog funkcionera. Agencija ima nadležnost da utvrdi nespojivost javnih funkcija i da pokrene postupak protiv javnih funkcionera koji obavljaju dve ili više nespojivih javnih funkcija - navodi se u saopštenju.

Ostavku na jednu od dve funkcije na poslaničko mesto su podneli predsednici opština Nikšić Marko Kovačević, Herceg Novi Stevan Katić, Mojkovac Vesko Delić, Plav Nihad Canović i Bar Dušan Raičević. I poslanik liste "Za budućnost Crne Gore" Milutin Đukanović je odlučio da zadrži poziciju predsednika Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore. Ostavku je podneo i poslanik Pokreta "Evropa sad" Tihomir Dragaš iz razloga lične prirode, odnosno angažmana u kompaniji "Dojče Telekom".

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija