• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Srna/RTRS

03.09.2023

20:00

Srbomrsci ne biraju mesto i vreme! Da čak ni mrtvi Srbi nemaju mira, pokazuje poslednja provokacija muslimana kod Bihaća

Printscreen You Tube

Politika

Srbomrsci ne biraju mesto i vreme! Da čak ni mrtvi Srbi nemaju mira, pokazuje poslednja provokacija muslimana kod Bihaća

Podeli vest

Na provokacije u FBiH prema Srbima povodom obeležavanja sećanja na stradanje u Garavicama i drugim mestima gdje Srbi obeležavaju neki događaj danas brojna reagovanja i osude.

Zvaničnike Republike Srpske ovakvo ponašanje ne iznenađuje, kao ni to što federalne vlasti o tome ćute.

- Kad njima reis-ul-ulema dođe i usmerava na to da se bavi politikom, drži političke govore i šalje političke govore. On je glavna politička faca u Sarajevu i onda ne možete drugačije ni očekivati - poručio je Milorad Dodik, predsednik Srpske.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović rekao je da muslimani u tom entitetu umanjuju srpske žrtve, o čemu govori i podatak da je u FBiH od 1.120 srpskih grobalja, više od 1.000 oštećeno.

Komentarišući provokacije u FBiH prema Srbima povodom obeležavanja sećanja na stradanje u Garavicama i drugim mestima gdje Srbi obeležavaju neki događaj, Radanović je istakao da se u Garavicama desio jedan od najvećih zločina kada je reč o brzini ubijanja naroda, s obzirom na to da je tamo za tri meseca pobijeno sve što je bilo.

Predsednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin izjavio je danas da je pogubno to što vlast u Federaciji BiH nije reagovala na provokacije proteklih dana tokom obeležavanja sećanja na stradanje Srba od ustaša u Garavicama kod Bihaća i mirnih protesta Srba na međuentitetskoj liniji.

- To što se desilo u Garavicama je neprimereno i neviđeno, ali ukazuje na to da u FBiH političke strukture i bezbednosne agencije nisu sposobne da obezbijede skupove kako bi se obeležili događaji na miran i dostojanstven način ili to ne žele - rekao je Župljanin .

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović izjavio je da se sagledavajući izgled srpskih stratišta u Federaciji BiH može zaključiti kakav je odnos FBiH prema žrtvama i da im ni one nisu svete.

Srbomrsci ne biraju ni mesto ni vreme, a provokacija u Garavicama kod Bihaća pokazuje da čak ni mrtvi Srbi nemaju mira, izjavio je Srni delegat u Domu naroda federalnog Parlamenta Goran Broćeta.

- Incident u Garavicama, prilikom odavanja počasti stradalima na tom srpskom stratištu, pokazuje kolika mržnja i danas, 28 godina nakon rata, postoji prema svemu što je srpsko, pa čak i mrtvima - ocenio je Broćeta.

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Saša Aulić istakao je da su morbidne provokacije na obeležavanju 82 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj dece, odraz krajnje nehumanosti i divljaštva.

U Garavicama kod Bihaća juče su obeležene 82 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj dece.

Početkom Drugog svetskog rata 1941. godine Ustaše su u mestu Garavice, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pobile 12.000 srpskih civila. 

Prema engleskim obaveštajnim podacima, na širem području Bihaća ubijeno je između 14.000 i 14.500 ljudi, a vlasti bivše Јugoslavije su prikrivale masovne pokolje i ubistva Srba zbog proklamovanja ideje bratstva i jedinstva kojom su potpuno izjednačile krvnika i žrtvu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija