• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.09.2023

13:08

Vesić u Kini potpisao Sporazum o međusobom priznavanju ovlašćenja pomoraca

Informer

Politika

Vesić u Kini potpisao Sporazum o međusobom priznavanju ovlašćenja pomoraca

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kini, danas je u Pekingu sa kineskim kolegom, ministrom saobraćaja Li Sjaopengom potpisao Sporazum o međusobnom priznavanju ovlašćenja pomoraca dve zemlje

Sporazum će omogućiti pomorcima iz Srbije da u potpunosti slobodno, sa srpskim diplomama i ovlašćennjima, rade na teritoriji Kine, odnosno na brodovima koji plove pod zastavom Kine, što važi i kineske pomorce koji mogu da rade i na brodovima pod zastavom Srbije.

- Na taj način smo olakšali mogućnost pomorcima da na jednostavan način imaju veću mogućnost zapošljavanja - rekao je Vesić nakon sastanka sa kineskim kolegom.

To je, dodao je, samo jedan u nizu sporazuma između Kine i Srbije.

- Trudimo se da u skladu sa politkom Srbije potpuno omogućimo slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala, da ljudi sa našim diplomama mogu slobodno da rade u čitavom svetu. Takođe, trudimo se da dobijemo što više dozvola i za drumske prevoznike - istakao je ministar.

Vesić je preneo da je sa Lijem razgovarao i o kineskim kompanijama koje rade u Srbiji, a koje su posebno prisutne u sektoru infrastrukture.

- Razgovarali smo posebno o projektima koji su u toku i zahvalio sam  na tome što kompanije iz Kine daju veliki doprinos da bi se realizovala politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a to je da kroz razvoj infrastrukture i saobraćaja mi obezbedimo ubrazani razvoj naše zemlje i ekonomije. Tako da je ovo bio jedan razgovor sa prijateljima - rekao je Vesić.

Vesić je dodao da je dogovoreno da kineske kompanije koje rade u našoj zemlji studentima sa univerziteta u Srbiji, preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, omoguće stručnu praksu na svojim projektima.

Podsetio je da Ministrstvo sarađuje sa univerzitetima, te da studenti Beogradskog univerziteta imaju šansu da dobiju stipendije i obave praksu u javnim preduzećima.

- Zato je ovo važan dogovor, jer kineske kompanije rade na projektima izgradnje brzih pruga, brana, auto-puteva, pa će studentima takvo iskustvo pomoći da postanu bolji stručnjaci - rekao je Vesić.

Ministar boravi u Pekingu u radnoj poseti povodom Globalnog foruma održivog transporta, tokom kojeg će se sastati i sa kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Domaćin foruma, čija je tema ove godine "Održivi transport: Zajednički rad na podršci globalnom razvoju", je Kineski međunarodni centar za inovacije i znanje o održivom saobraćaju.

Na Forumu se istovremeno održava i 15. Međunarodna izložba transportne tehnologije i opreme. Tokom foruma biće najavljeno i osnivanje Globalne alijanse za inovacije u održivom transportu.

Delegaciju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koju predvodi ministar Vesić čine državni sekretari Vladimir Džamić i Mihajlo Mišić, pomoćnici ministra Tanja Popović i Ivan Divac, specijalni savetnik  Dobrila Ponorac, šefica kabineta ministra Aleksandra Aćimović i izvršni direktor ,,Infrastrukture železnice Srbije” AD Milan Novović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija