• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.09.2023

07:29

Pet ključnih momenata Vučićevog gostovanja na RTS! Od Banjske i KiM, do izbora i Šešelja

printscreen

Politika

Pet ključnih momenata Vučićevog gostovanja na RTS! Od Banjske i KiM, do izbora i Šešelja

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je sinoć na RTS gde je govorio o aktuelnim temama u Srbiji.

Izneo je nove informacije o nemirima koji su izbili u Banjskoj, Milanu Radoičiću, ali i predstojećim vanrednim izborima, novoj haškoj optužnici protiv Vojislava Šešelja, odnosima EU i SAD.

Šta smo to saznali u 90 minuta Vučićevog gostovanja?

1.Banjska

Aleksandar Vučić je objasnio šta se dogodilo u Banjskoj i kako je došlo do sukoba Srba sa tzv. kosovskom policijom, najavivši da će tražiti da pokažu snimke iz drona kako se dogodilo ubistvo policajca, ali i ubistva trojice Srba.

- Svakako da mora da se snosi odgovornost za to, ali ubistvo nije bilo planirano. Kako stvari stoje, oni su postavljali barikade, a ne zamke. Policajac je bio ranjen tako što je naleteo na žicu i eksploziv koji su služili za povezivanje vozila i postavljanje barikada. Tada je nastala razmena vatre - navodi Vučić.

On je rekao i da "situacija na KiM vri" i da je Srbima "doteralo cara do duvara, da njihove žene i decu neko maltretira svaki dan", ali da ih "kao Boga moli" da se pokuša da se na miran način dobije ono što nam pripada. Dodao je i da bi tela ubijenih Srba danas trebalo da budu predata porodicama, ako Priština ne bude pravila probleme.

2.Milan Radoičić

Dželjaj Svečlja, tzv. kosovski ministar unutrašnjih poslova, objavio je na Fejsbuku i Tviteru snimak, navodno od nedelje kod manastira Banjska, na kome se vidi grupa ljudi, među kojima je, kako on tvrdi, i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić. Vučić je te navode demantovao.

Foto: printscreen

- To je laž Dželjaja Svečlje. To je snimak iz Konaka, a ne iz manastira Banjska. Milan Radoičić nije ranjen, ali postoje stvari i pitanja na koja će morati da odgovori - prokomentarisao je Vučić navode Svečlje. Vučić je rekao da svakako poznaje Milana Radoičića, ali da nije upoznat sa time ko je po navodima bio sa njim u incidentu koji se dogodio na severu južne srpske pokrajine.

3.Izbori

Aleksandar Vučić odgovorio je na zahtev opozicije za vanredne parlamentarne izbore, rekavši da je spreman da već u decembru održi izbore na svim nivoima.

- Razgovarao sam sa mnogo ljudi. Neki su za, neki protiv. Ne mislim da je to ključna tema, ali morate da poštujete opoziciju, šta god mislili o njihovom radu. Voleo bih više odgovornosti za državu kao 3. maja, kao juče, danas. Mi smo spremni za izbore već od 17. decembra. Tada mogu da budu. Biće zajedno i parlamentarni, pokrajinski, beogradski i u nekim opštinama - rekao je Vučić.

4.Vojislav Šešelj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je stigla iz Haga nova optužnica protiv Šešelja i njegova četiri saradnika za nepoštovanje suda.

- Tek da se na sve ove pritiske doda još nešto - prokomentarisao je Vučić. Lider radikala u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove u Hagu osuđen je 2018. godine na 10 godina zatvora. Žalbeno veće je zaključilo da je Šešelj kriv za podsticanje deportacije i progon Hrvata iz Hrtkovaca u Vojvodini. Osim njega Hag je tražio i Vjericu Radetu, kao i Petra Jojić.

5.Odnosi sa EU i SAD

Vučić je naveo i da Beograd u dijalogu sa Prištinom više može postići u razgovoru sa SAD, nego sa EU.

- To vam najotvorenije kažem, jer ti ljudi, bar neki, pokušavaju da realno sagledaju stvari. Jer sa više razumevanja posmatraju stvari u Srbiji - rekao je Vučić za RTS. On je dodao je da u SAD Srbija ima i otvorene protivnike, ali da je bilateralna saradnja Srbije i SAD napredovala, poslednjih godina u mnogim oblastima, a da nemiri sa KiM od nedelje ugrožavaju te odnose.

Osvrnuo se i na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Đuzepa Borelja, koji je rekao da je "EU uređena bašta, a da je oko nje džungla". Predsednik Srbije je napomenuo da poštuje Borelja i napominje da je EU važna za Srbiju, ali je izjavio da je Borelj "malo ulepšavao stanje u svojoj bašti, a starim naočarima gledao u druge bašte".

Komentarišući pitanje Otvorenog Balkana i zbog čega je Nemačka protiv, kaže da "morate njih da pitate".

- U nekim trenucima bolje da budem gospodar neizgovorenih reči - istakao je Vučić


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija