• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.10.2023

10:06

Na delu je progon i etničko čišćenje Srba - Petković izneo dokaze da Kurti svakodnevno teroriše Srbe na KiM

ATA Images

Politika

Na delu je progon i etničko čišćenje Srba - Petković izneo dokaze da Kurti svakodnevno teroriše Srbe na KiM

Podeli vest

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obratio se u Palati Srbije, na konferenciji za medije, povodom zločina u selu Banjska gde je izneo brojne dokaze o brutalnom teroru premijera lažne države Aljbina Kurtija

- Juče dok je narod ispraćao na večni počinak ubijene Srbe, Kurti je nastavio  sa terorom. Kada su Srbi sahranjivali svoje najmilije, Kurti je nastavio sa svojim terorom pa je tako uhapsio Lazara Janićijevića na brutalan način na Jarinju kada je krenuo na sahranu svog druga Stefana Nedeljkovića u Vrnjačku Banju. Lazar je potpm odveden u Prištinu, dan pre toga je maltretirao trojicu Srba, koji su išli da seku drva. U petak su maltretirali zaposlene i pacijente u Kosovskoj Mitrovici. Kurtijev teror se pojačava iz dana u dan. Ohrabren je da napada srpski narod, jer nema adekvatne reakcije sa Zapada. Mi ne tražimo da KFOR ili Euleks stanu na našu stranu, već samo da budu objektivni. Još nema odgovora zbog čega je Euleks bio odbijen. Prošao je sedam dana od toga. Zbog čega je kosovska policija zabranila Euleksu da budu na tom mestu? Mi to znamo zbog čega - istakao je Petković.

Foto: printscreen/tanjug

 

Kosovska policija želi da prikrije sve ono što ser dešavalo na KiM. Do dana-današnjeg nismo dobili odgovor Euleksa na moje drugo pismo koje smo im uputili, tražeći konkretne odgovore na pitanje obdukcije koje je naročito važno kad je reč o ranama i načinu na koji su nastale. On je podsetio na iskaz zaštićenog svedoka koji je video likvidaciju odnosno egzekuciju Bojana koji je bespomoćan ležao na zemlji - rekao je Petković i pokazao uznemirujuću fotografiju ubijenog Srbina Bijana Mijalilovića.

Fotografija svedoči ono što je rekao i zaštićeni svedok a to se vidi i kod ulazne i izlazne rane kod levog oka.

- Upozoravam da je ovo uznemirujuće - rekao je Petković pa pokazao sliku ubijenog Bojana koja svedoči o egzekuciji licem u lice.

Foto: printscreen

 

- Pitanje obdukcije je ključno, posebno kako je ubijeni Bojan Mijailović. Ono što su nam rekli naši patlozi na osnovu ove fotografije tvrde da je ulazna rana u predelu levog kapka a izlazna gde je rupa sa desne strane glave, što jasno govori da je on ubijen dok je ležao na leđima. Desna noga je u nepravilnom položaju, što govori da je on prvo ranjen, pao je i onda je izvršena ezekucija - rekao je Petković.

- U prvom nemuštom odgovoru su nam rekli da je obdukcija završena i da je bio predstavnik Euleksa. Zanima nas ko je to, kojoj obdukciji je prisustvovao.. U odgovoru koji je Euleks poslao Beogradu, oni kažu da je obdukcija obavljena 26. septembra, na smrtoivnicama, koje su dobile porodice, piše da je obavljena 25. septembra. Neko ovde ozbiljno laže, ili Euleks ili Priština. Zato je ključno da vidimo izveštaj Euleksa o obdukciji. Mnogo je laži. Govorili su da je bilo 30, 40, a sad kažu da je 90 ljudi bilo u Banjskoj. Prvo su govorili da je policajac ubijen, a sad da je  stradao od eksploziva. Jasno je svima da Kurti želi da sprovede etničko čišćenje, oko 11 odsto Srba sa KiM se odselilo u centralnu Srbiju. Na delu je progon i etničko čišćenje. zato je važno da Euleks preuzme svoju dužnost i reaguje u skladu sa svojim mandatom, a ne da nam nemušto odgovaraju - kaže Petković.

Foto: printscreen/tanjug

 

- Srbi pre svega strepe za svoje porodice. Očigledno je da niko više ne može da trpi teror. Videli ste kako izgleda kada upadaju u bolnice, kuće... Ono što Srbima treba jeste sloboda, mi ćemo se boriti da sačuvamo slobodu i mir - naveo je Petković.

- Euleks ne odgovara na naše dopise, ne odgovaraju na ključna pitanja vezano za obdukciju. Da li su oni lažirali podatke, čistili tela od barute. Mi smo tražili da naši patolozi, sa međunarodnim ekspertima, pogledaju tela - kazao je direktor Kancelarije za KiM.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija