• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.10.2023

16:21

Gde ćete bolji i veći primer korupcije? Mali poručio Zelenoviću: Vi i Đilas ste doveli zemlju do bankrota!

Informer

Politika

Gde ćete bolji i veći primer korupcije? Mali poručio Zelenoviću: Vi i Đilas ste doveli zemlju do bankrota!

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali danas je, odgovarajući na izlaganje poslanika opozicije Nebojše Zelenovića, rekao da će vrednost BDP ove godine, prvi put u istoriji, biti preko 68 milijardi evra, dok je u vreme Zelenovića bio 33,4 milijarde evra, što je više nego duplo manje.

Kako je istakao ministar Mali, tada je prosečna plata bila 331 evro, a sada je 840 evra.

U njegovo (Zelenovićevo) vreme prosek penzija bio je 204 evra, dok će prosek penzije od 1. januara naredne godine biti već 390 evra. Minimalna zarada, samo o tome on neće da govori, u njegovo vreme, bila je 15.700 dinara, dok će od 1. januara, ako izglasamo ovaj budžet, biti preko 400 evra, odnosno 47.154 dinara – rekao je Mali.

On je podsetio i da je 2012 . godine BDP po glavi stanovnika bio 4.896 evra, znači ispod 4.900 evra, dok će BDP po glavi stanovnika ove godine u Srbiji preći sumu od 10.000 evra po glavi stanovnika.

To je apsolutni uspeh za našu zemlju i pokazuje koliko je ona bogata danas u odnosu na onaj bankot od zemlje koji su nam ostavili 2012. godine – kazao je Mali.

Ministar se osvrnuo i na auto-put Ruma – Šabac.

– Niste ništa izgradili, niste ništa uradili za taj Šabac. Nije bilo autu-puta u vaše vreme i to dovoljno govori o vašoj sposobnosti, a sa druge strane o vašim preferencijama i vašim željama – rekao je Mali.

On je podsetio da Zelenović pred građane Srbije danas izlazi sa koalicijom Dragana Đilasa čije su firme, dok je bio gradonačelnik Beograda, imale direktne ugovore sa svim preduzećima u vlasništvu grada Beograda, pa čak i sa Narodnim muzejom, koji je bio zatvoren u to vreme.

Gde ćete bolji i veći primer korupcije vas i onoga koji vas trenutno okuplja i sa kojim izlazite pred građane Srbije – rekao je potpredsednik Vlade.

Govoreći o inflaciji, ministar je podsetio da je 2011. godine prosečna inflacija u Srbiji bila 11 odsto, a u EU 2,9 odsto, što je skoro nepostojeća inflacija.

Kako je istakao, to nije bio rezultat nikakve krize, već samo neodgovorne politike onih kojih su bili na vlasti.

Danas je u Srbiji prosek inflacije 12,5 odsto, ali je inflacija u Evropi 7,4 odsto u proseku. To dovoljno govori da je inflacija uvezena zbog konflikta u Ukrajini, energetske krize, kovida i svega ostalog – kazao je Mali.

Ministar je naveo i da je, od kada je SNS preuzela da vodi državu, izgrađeno i obnovljeno 142 zdravstvene ustanove, dok je od 2008. do 2012, taj broj bio nula.

– To je razlika između njihove pollitike, načina na koji vode računa o građanima Srbije i onoga što radimo mi. Mi ćemo se posvetiti i dalje, kao i do sada, i rastu plata i penzija i minimalne zarade, i izgradnji auto-puteve kao što je auto- put do Šapca i izgradnji brzih pruga i bolnica, i svega što čini našu zemlju lepšom i uspešnijom a budućnost naše dece boljom – rekao je Mali.

On je zaključio i da predlog budžeta nikada ranije bio pred poslanicima u Skupštini Srbije, te da su imali dovoljno vremena s obzirom na to da je bio 15 dana u Skupštini Srbije.

Sa druge strane, Mali je istakao da je našao dokument u kome se navodi da je Mirko Cvetković 26. decembar 2008. godine, kada su na vlasti bili DS i G17, molio poslanike da glasaju za budžet i za čak 130 zakonskih predloga.

Danas je 23. oktobar. Nije li bilo dovoljno vremena da se sagleda budžet koji je 15 dana u Skupštini Srbije, da se sagledaju svi njegovi elementi u redovnom postupku? – zapitao se Mali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsenika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsenika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Planeta

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
Uskoro i premijera

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

21.05.2024

22:40

(VIDEO) Tresao se supervulkan, najjače u poslednjih 40 godina! Čak 150 zemljotresa u okolini Napulja, ovo ne sluti na dobro!
Italija u strahu!

(VIDEO) Tresao se supervulkan, najjače u poslednjih 40 godina! Čak 150 zemljotresa u okolini Napulja, ovo ne sluti na dobro!

Kuće su evakuisane, a mnogi ljudi spavali su u automobilima ili na ulici nakon što je najjači zemljotres u poslednjih 40 godina potresao oblast oko ogromnog supervulkana Campi Flegrei u blizini Napulja. Podsetimo, potres jačine 4,4 stepena po Rihterovoj skali u Pocuoliju, gusto naseljenom lučkom gradu, praćen je sa 150 zemljotresa koji su se snažno osetili i u Napulju.

21.05.2024

22:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija