• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.11.2023

10:45

Čelično partnerstvo! Poseta premijerke Pekingu i sastanak sa Sijem još jedna potvrda odličnih odnosa Srbije i Kine (FOTO)

Tanjug

Politika

Čelično partnerstvo! Poseta premijerke Pekingu i sastanak sa Sijem još jedna potvrda odličnih odnosa Srbije i Kine (FOTO)

Podeli vest

Poseta premijerke Srbije Ane Brnabić Kini, za kratko vreme pošto je predsednik Aleksandar Vučić posetio tu zemlju, bila je još jedna prilika da se učvrsti čelično prijateljstvo dve države i dva naroda. Još jednom je potvrđeno uzajamno partnerstvo, podrška, prijateljstvo u političkom i ekonomskom smislu.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je da je prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića na trećem Forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put i učešće Brnabićeve na šestom Kineskom sajmu uvoza pokazalo iskreno prijateljstvo Srbije sa kineskim narodom i čvrsto uverenje u razvoj odnosa sa Kinom.

Premijerka Brnabić, posle susreta sa Si Đinpingom, izjavila je da je predsednik Si nagovestio da će pokušati da tokom sledeće godine dođe u Srbiju.

- To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše građane - rekla je Brnabićeva.

"Kina neće promeniti stav po pitanju KiM"

U političkom smislu, kako je navela, Kina nikada neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova i Metohije. Brnabićeva je istakla da Srbija u potpunosti poštuje politiku jedne Kine, što se neće promeniti.

"Nova era u ekonomskim odnosima"

Što se tiče ekonomskih odnosa između Srbije i Kine, ona je rekla da su jako dobri i sve bolji.

- Naravno da očekujem novu eru o odnosima i međusobne razmene u trgovini posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini - navela je Brnabićeva.

Premijerka je posebno naglasila da je budućnost Železare Smederevo potpuno bezbedna i da vlasnik kompanije grupa HBIS ima jasne planove za dodatne investicije.

Kako je rekla, sledeći fokus drugog kruga investicija u Železari Smederevo je energetska efikasnost i zelena tranzicija.

- Takođe planiraju da deo Železare radi na hidrogen, što je ideja da u narednih nekoliko decenija nema emisije štetnih gasova. To su neverovatne stvar - rekla je premijerka.

Brnabićeva je rekla i da postoje preduslovi za povećanje broja kineskih turista jer im nije potrebna viza, a postoje direktne linije, što će se u najbližoj budućnosti proširiti i na Šangaj.

Premijerka je podsetila da je razgovarala i sa rukovodstvom kompanije Shanghai Fengling Renewable, koja je strateški partner Ziđina koja vodi RTB bor.

- Očekujemo da u narednim mesecima počnemo projekat zelenog hidrogena u Boru, što je neverovatna revolucija za našu zelenu tranziciju - rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, iznenadila se koliko je Kina napredovala od 2019. do 2023. godine u oblasti zaštite životne sredine.

Kako je rekla, kineskog predsednika je obavestila i o saradnji sa kompanijom BGI i o daljim planovima.

- Mislim da je budućnost naših odnosa sa Kinom u oblasti veštačke inteligencije i biotehnologije. Želimo da imamo najinovativniju medicinu - rekla je premijerka.

Kaže da je BGI uložila do sada 850.000 dolara u program stipendija za naše studente.

Si: Podržavamo nezavisni put Srbije - spremni da zajedno održavamo međunarodnu pravdu

Kineski predsednik Si Đinping istakao je da su Kina i Srbija "čelični prijatelji", čiji odnosi imaju duboku istorijsku osnovu, čvrstu podršku javnosti, široke zajedničke interese i snažan su podsticaj bilateralnoj saradnji.

Si je rekao da su kinesko-srpski odnosi poslednjih godina nastavili da funkcionišu na visokom nivou, što je obogatilo sveobuhvatno strateško partnerstvo, dok je istovremeno praktična saradnja dala plodne rezultate.

Foto: Tanjug

 

- U novim okolnostima, Kina je spremna da radi sa Srbijom na unapređenju kvalitetnog razvoja bilateralnih odnosa koji će doneti više koristi za naša dva naroda - istakao je Si.

On je apelovao da se ulože zajednički napori u izgradnju i vođenje velikih zajedničkih projekata, promovisanje brzog stupanja na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije, jačanje saradnje u oblasti nauke i tehnoloških inovacija, produbljivanje saradnje u sferama obrazovanja, sporta i turizma i širu razmenu kadrova koji će nastaviti da neguju prijateljstvo Kine i Srbije.

- Kina podržava Srbiju u samostalnom razvoju i spremna je da ojača multilateralnu koordinaciju sa Srbijom i zajednički štiti međunarodnu pravičnost i pravdu - naglasio je kineski predsednik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Da li je ovo dokaz da je Bajern pokraden? Potez igrača Reala žestoko će razbesneti Nemce! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

Da li je ovo dokaz da je Bajern pokraden? Potez igrača Reala žestoko će razbesneti Nemce! (FOTO/VIDEO)

Fudbaleri Reala iz Madrida savladali su Bajern sa 2:1 (0:0) u revanš meču polufinala Lige šampiona i za pehar u ovom takmičenju će se boriti protiv Borusije Dortmund 1. juna u Londonu. Madriđani su golovima Hoselua (34) u finišu napravili fantastičan preokret, ali trijumf je ostao u senci dešavanja iz duboke sudijske nadoknade, kada je po mišljenju mnogih velikan iz Nemačke žestoko oštećen, o čemu svedoči i reakcija defanzivca domaćih Antonija Ridigera (31)!

09.05.2024

11:15

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija