• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ Kosovo online

14.11.2023

22:36

"Vratite spomenik na prvobitno mesto, pa se izvinite"! Srpska lista ima zahtev za nemačkog i francuskog ambasadora u Prištini!

Kosovo online

Politika

"Vratite spomenik na prvobitno mesto, pa se izvinite"! Srpska lista ima zahtev za nemačkog i francuskog ambasadora u Prištini!

Podeli vest

Srpska lista zatražila je večeras od ambasadora Francuske i Nemačke na tzv. Kosovu da spomenik palim srpskim vojnicima vrate na prvobitno mesto i upute izvinjenje za njegovo izmeštanje, uz ocenu da priznanje diplomata da je spomenik stradalim srpskim vojnicima, pobednicima u Prvom svetskom ratu sklonjen i izmešten na njihov zahtev, a bez saglasnosti Eparhije raško-prizrenske, ili bilo koga iz srpske zajednice, govori u prilog tužnoj činjenici da prava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu ne poštuju ni predstavnici vodećih zemalja Evropske unije, kao i režim Aljbina Kurtija.

Iz Srpske liste ističu da je reakcija Eparhije raško-prizrenske kao integralnog dela Srpske pravoslavne crkve, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i velikog broja značajnih ličnosti i intelektualaca na skrnavljenje spomenika poginulim u borbi za slobodu normalna i očekivana, jer kako su naveli, uklanjanje spomenika predstavlja grubu uvredu za njihove potomke i čitav srpski narod.

- To što 24 godine nakon sukoba nema 40.000 hiljada Srba u Prištini ne daje za pravo nikome da potire tragove našeg postojanja samo zato što to nekome smeta dok se slika na tom mestu. Kosti srpskih vojnika su utkane u temelje pobede u Prvom svetskom ratu i vrednije su od bilo kakvih govora, fotografija ili nekoliko cvetova koje će doneti bilo ko, navode iz Srpske liste.

Iz Srpske liste zahtevaju od nemačkog i francuskog ambasadora da se spomenik stradalim srpskim vojnicima na pravoslavnom groblju u Prištini vrati na prvobitno mesto, jer su, kako navode, očigledno potpali pod pritisak nekih ekstremnih krugova u Prištini "kojima smeta sve srpsko i svojim postupkom uvredili srpski narod".

- Očekujemo i da se od strane ambasada Nemačke i Francuske u Prištini uputi izvinjenje srpskom narodu zbog ovog sramnog čina, ako ništa drugo onda zarad savezništva Francuske i Srbije koje su poštovani ambasadori pomenuli u svom saopštenju. Ovim izvinjenjem i vraćanjem spomenika bi se ujedno poslala poruka svima ostalima da je poštovanje prava srpskog naroda i naših svetih mesta civilizacijska norma koja se ne prelazi, zaključuju iz Srpske liste.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31