• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.11.2023

09:46

(VIDEO) Kurti neće dati izbore na severu Kosova! Vučić sa Stoltenbergom: Nikad oni neće formirati ZSO!

informer.rs

Politika

(VIDEO) Kurti neće dati izbore na severu Kosova! Vučić sa Stoltenbergom: Nikad oni neće formirati ZSO!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Šef države i prvi čovek Alijanse obratili su se medijima, a tok obraćanja mogli ste da pratite iz minuta u minut na portalu Informer.rs

Pitanja novinara

Vučić: Srbima će ponovo biti uskraćeno pravo da glasaju na KiM

- Srbima će ponovo biti uskraćeno pravo da glasaju na Kosovu i Metohiji, unapred znam da će Kurti reći da neće biti glasanja ni na severu ni na jugu, a onda ćemo kao i uvek imati osudu Kvinte i ništa više - kazao je predsednik.

- Za Dragišu Galjaka se ne vodi ni istraga, upucan je sa dva metka i eto, imaju pravo da upucavaju Srbe, ali da je obrnuto ceo svet bi se okačio na nas. Međutim, to nije posao NATO-a, to je posao EULEKS-a – rekao je Vučić.

Kako kaže, nema ništa od tog posla, nikada niko neće odgovarati i nikada ih niko ništa neće pitati.

- Ceo smisao je samo kada ćemo mi da priznamo nezavisno Kosovo, to nije neka novost za nas. Nama je sada bitno kako da sačuvamo mir, jer su Srbi jedini koji su ugroženi na KiM - rekao je predsednik.

Kako kaže, naša vojska sa KFOR-om ima odlučnu saradnju, ali da nam određuju šta će naša vojska to neće moći. Dodaje da je saradnja dobro došla, ali kada je politika u pitanju, ističe da tu za nas sreće nema.

Foto: Maša Banđur

 

 

Stoltenberg je rekao da bilo kakvo kršenje i povreda vladavine prava i ubistva civila su neprihvatljivi, i oni koji su odgovorni moraju odgovarati.

- Ovde se radi o pridržavanju nekih suštinskih proncipa i vladavine prava. Važno je i da se shvati koja je uloga NATO-a u tome. NATO vojno prisustvo nije u smislu sprovođenja zakona, naše prisustvo je da se obezbedi stabilnost i da budemo nepristrasni - rekao je on.

Kako kaže, oni su tu kao vojno prisustvo, ne da bi sprovodili zakone.

- Budite uvereni, svaki put kada vidimo kršenje zakona, i kada vidimo da su nevini ljudi ubijeni, poruke su iste, a to je da oni koji su odgovorni moraju za to odgovarati - rekao je Stoltenberg.

 

Vučić o Banjskoj

- U skladu sa našim pravom učinićemo odgvornim one koji su učestvovali u izvršenju krivičnih dela u Banjskoj, a Vojska Srbije nije prekoračila svoja ovlašćenja - osvrnuo se na događaje iz Banjske predsednik Srbije.

Foto: Maša Banđur

 

 

"Neće oni formirati SZO"

Vučić je rekao da Priština neće formirati SZO, sve dok je Aljbin Kurti na "vlasti".

Kako kaže, mandat NATO-a je zasnovam na Rezoluciji 1244, dodaje da nemamo nikakav problem sa tim, već sa političkim tumačenjem koje dolazi iz mnogih zemalja sa zapada.

- Mi Srbi i građani Srbije moramo da se naviknemo na dvostruke standarde i sa tim živimo. Hoću da se zahvalim gospodinu Stoltenbergu, jer je to čovek koji ni kriv ni dužan mora da sluša obe strane i sve nas, a oni ni za šta nisu krivi, ponašali su se profesionalno i odgovorno - rekao je Vučić.

Ističe da će Srbija čuvati mir i stabilnost i radi u procesu dijaloga sve što može da se dođe do kompromisnog rešenja.

- Međutim, ZSO se neće forimari dok je Kurti na vlasti - rekao je Vučić.

Nemamo problem sa NATO

Predsednik Srbije rekao je da Srbija nema problem sa NATO, ali ima problema sa interpretacijama rezolucije 1244.

Foto: printscreen

 

 

Predsednik: Srbija će ostati vojno neutralna

Predsednik Srbije podvukao je da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja.

- Sa NATO ćemo uvek sarađivati, ja ću kao vrhovni komandant uputiti zahtev Vladi Srbije da razmotri odluku o tome da krenemo u održavanje zajedničkih vežbi sa NATO koje smo imali ranije - rekao je šef države.

Vučić: Stoltenberg se trudio da bude korektan

- Razgovarali smo više od jednog i po sata o svim važnim pitanjima. Za nas je važna saradnja sa NATO i KFOR u nadi da ćemo osigurati bezbednost za srpski narod na Kosovu - rekao je Vučić.

- Samo su Srbi na Kosovu ugroženi, od 2001. godine, 2004, posebno od 2008, a o naročito od kada je u Prištini Aljbin Kurti.

- Gde ćemo da raspoređujemo našu vojsku, to je samo naša stvar - dodao je šef države odgovarajući na opasku Stoltenberga koji je ocenio da je dobro što se Vojska povukla sa administrativne linije.

Foto: informer.rs

 

 

Stoltenberg: Srbija je partner NATO

Prvi čovek NATO alijanse ocenio je na početku obraćanja da je Srbija pouzdan partner NATO.

- Razgovarali smo o mogućnostima da nastavimo sa zajedničkim vojnim vežbama. Takođe, razgovarali smo o nedavnim incidentima na Kosovu. Pozdravljamo što je Srbija spremna da sarađuje ovim povodom - rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO je spreman da sačuva mir na Kosovu.

- Računam na sve strane da smanje tenzije - kazao je Stoltenberg.

On je ocenio da bi formiranje SZO na Kosovu bilo ključ za mir i stabilnost.

Sastanak oči u oči

Sastanka Vučića i Stoltenberga počeo je u 9.30 u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika.

 

***

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević dočekao je sinoć Stoltenberga na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". Stoltenberg je u Beograd doputovao iz Prištine, a turneju po Zapadnom Balkanu započeo je u BiH. Nakon jučerašnjeg sastanka u Prištini sa Vjosom Osmani, rekao je da NATO podržava dijalog Beograd i Prištine, "jer se samo dijalogom mogu sačuvati mir i sigurnost". On će iz Beograda otputovati u Severnu Makedoniju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija