• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rts.rs

21.11.2023

17:41

NATO ceni Srbiju i poštuje njenu neutralnost! Ana Brnabić na sastanku sa Jensom Soltenbergom!

Tanjug

Politika

NATO ceni Srbiju i poštuje njenu neutralnost! Ana Brnabić na sastanku sa Jensom Soltenbergom!

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o saradnji sa NATO-om, osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i nastavku realizacije zajedničkih projekata.

Ana Brnabić je u razgovoru s Jensom Stoltenbergom istakla da ceni stav NATO-a kada je reč o vojnoj neutralnosti Srbije i da imaju interes i treba da nastave s pozitivnom agendom i dalje unapređuju partnersku saradnju u zajedničkom interesu, saopštila je Kancelarija za medije Vlade Srbije.

- Podržavamo angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR) u Pokrajini u sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije SB UN 1244 i osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji - naglasila je premijerka.

Kada je reč o saradnji u oblastima koje izlaze iz okvira čisto vojne sfere, premijerka je istakla posebno zadovoljstvo realizovanim aktivnostima u programima partnerske saradnje sa NATO-om, kao što su projekti naučno-tehnološke saradnje kroz NATO program "Nauka za mir i bezbednost“.

- Ovi zajednički programi, koji uključuju istraživače akademike i stručnjake, pokrivaju oblasti poput naprednih tehnologija, borbe protiv terorizma, energetske bezbednosti, korišćenja vodonične energije, a u narednom periodu bi mogli da obuhvate i zajedničke projekte u oblastima veštačke inteligencije i biotehnologija - istakla je premijerka.

Predsednica Vlade je apostrofirala da je Srbiji očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima od ključnog interesa.

Stoltenberg je istakao da veoma poštuje Srbiju i da NATO može da sarađuje sa našim predstavnicima poštujući neutralnost naše države.

Generalni sekretar NATO-a je podvukao značaj partnerske saradnje sa Srbijom koja se od 2006. godine odvija se kroz program Partnerstvo za mir.

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Ivica Dačić i Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.Stoltenberg, koji je sinoć doputovao u Beograd, završio je zvaničnu posetu Srbiji, a na aerodromu “Nikola Tesla” ga je ispratio potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija