• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.12.2023

17:44

Jasna poruke premijerke u Briselu: Da za deklaraciju EU, ali ne i sankcije Rusiji

printskrin

Politika

Jasna poruke premijerke u Briselu: Da za deklaraciju EU, ali ne i sankcije Rusiji

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu, uoči početka samita EU-Zapadni Balkan, da dolazi sa dobrim vestima i rezultatima koji se tiču saradnje Srbije i EU.

– Dobro je što imamo Samit Evropska unija – Zapadni Balkan, zato što je to, pored Evropske političke zajednice u stvari jedan novi format u okviru koga mi sa Zapadnog Balkana uvek možemo da razgovaramo otvoreno i iskreno i potpuno transparentno sa liderima EU, tako da je dobra stvar – kazala je.

Razgovor je uvek dobra stvar, ističe Brnabić.

– Ja očekujem dobre rezultate, dobre razgovore oko novog plana rasta za ZB, tu je svaka prilika da mi sa ZB možemo da dobijemo dodatna sredstva od nekih čak 6 milijardi evra, od čega 4 milijarde u kreditima i 2 milijarde kroz grantove, odnosno kroz bespovratna sredstva – kaže ona i napominje:

– Naravno, to će biti kao i uvek partnerstvo sa EU, u saradnji sa EU uslovljeno nekim reformama, ali mi od reformi ne bežimo, mislimo da su one uvek u interesu naših građana i naše privrede, tako da ćemo nastaviti da se bavimo reformama i pre svega da ostanemo posvećeni oblasti vladavine prava.

 

Uvek je dobro kada možemo otvoreno da razgovaramo, dodaje premijerka.

– Uvek dobar sastanak sa premijerom Viktorom Orbanom, zahvalila sam se na svoj podršci koju Mađarska pruža Srbiji na našem evropskom putu. Dobar sastanak takođe sa komesarom EU za proširenje Oliverom Verheljem, razgovarali smo o njegovoj sledećoj poseti Republici Srbiji i šta je to što treba da uradimo do kraja januara. Ja se nadam da mi nakon ovoga što smo dobili zaista jako pozitivan izveštaj iz Saveta Evrope o našim naporima u oblasti borbe protiv korupcije gde smo od 13 preporuka zemalja GRECO mi u potpunosti ispunili 1o, na tri još radimo – rekla je Brnabić.

 

Sada smo i u potpunosti usaglasili sa Evorpskom komisijom sva otvorena pitanja u okviru naše nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, dodaje premijerka.

 

– Ministarstvo pravde sada radi na tome i mi treba i nacionalu strategiju za borbu protiv korupcije da dobijemo do kraja januara. Odlična vest za našu energetsku diversifikaciju što smo 10. decembra završili naš gasni interkonektor do Bugarske, to je dobro za energetsku bezbednost, sigurnost. Velika zahvalnost našim partnerima iz EU koji su finansijski podržali ovaj projekat kroz Evropsku investicionu banku i kroz bespovratna sredstva preko Investicionog okvira za ZB. Tako da na ovom samitu imam dobre vesti i dobre rezultate koji se tiću saradnje Srbije i EU. Nastavljamo dalje – zaključila je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija