• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.12.2023

13:33

(VIDEO) Školski primer kršenja izborne tišine: Pogledajte kako Danas besramno krši zakon!

printscreen

Politika

(VIDEO) Školski primer kršenja izborne tišine: Pogledajte kako Danas besramno krši zakon!

Podeli vest

Niskotiražni tabloid Danas flagrantno je prekršio izbornu tišinu pošto se na najmanje četiri mesta oglušio o zakonske odredbe koje uređuju ovu oblast, pokazuje analiza Informera.

 

 

 

Već na naslovnoj strani štampanog izdanja Danasa kao glavna najava objavljen je naslov "Fabrike kineskih vakcina ni od korova", uz fotografiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čime je ovo propagandno glasilo nedmosmislo prekršilo izborna pravila.

Foto: printscreen

 

U pratećem tekstu na četvrtoj strani Danasa od petka, u nadsnaslovu se kaže da su "Proketkli svi rokovi od kako je fabrika vakcina Sinofarm u Zemunu trebalo da bude izgrađena", što je svakako školski primer kršenja izborne ćutnje, s obzirom na to da se vrlo direktno aktuelnoj vlasti i predsedniku Srbije prebacuju neispunjena obećanja.

Foto: printscreen

 

I kolumna Marka Šelića Marčela pod naslovom "Ponedeljak, praznik poštenja" krši odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika pošto se državni vrh optužuje za "okupaciju Srbije".

Foto: printscreen

 

 

Takođe, tekst o pod naslovom "Vlast se pravi da ne vidi slavljenje zločinaca" uz fotografiju Ratka Mladića, još jedan je primer kako Danas, koji se samopromiviše kao nezavistan, objektivan i profesionalan medij, perfidno krši izbornu ćutnju.

Foto: printscreen

 

 

Ipak, najevidentniji primer besramnog kršenja izborne tišine predstavlja karikatura Predraga Koraksića Koraksa, na kojoj je predsednik Vučić predstavljen kako sa glasačkom kutijom ulazi u groblje, čime se vlast nedmosmisleno, unapred, optužuje za krađu izbora.

Inače, kako je objasnio predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević gostujući na Radio-televiziji Srbije, izborna tišina podrazumeva da se u vreme izborne tišini, koja traje od četvrtka u ponoć do nedelje u 20.00 časova, zabranjeno objavljivati procene rezultata izbora, javno predstavljati kandidati i njihovi programi.

O besramnom kršenju izborne tišine Danasa govorio je i glavni urednik Informera na prvom Kolegijumu koji se emituje na Informer televiziji.

- Ako ovo nije kršenje izborne ćutnje, ne znam šta je. Hoće li neko od nadležnih reagovati i zašto neće? Hoće li se oglasiti Savet za štampu? UNS, NUNS? I zašto neće? Zamislite da je Informer danas nacrtao Dragana Đilasa. Da li bi svi ćutali - rekao je između ostalog Vučićević.

Snimak njegovog obraćanja o ovoj temi možete pogledati na početku teksta.

Šta kaže Zakon?

Novčanom kaznom od 100.000 do 600.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta u medijima i na javnim skupovima objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.

Novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u mediju koji 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.

Novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu koje 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta u medijima i na javnim skupovima objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.

Novčanom kaznom od 10.000 do 40.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta u medijima i na javnim skupovima objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Svet bruji o nestvarnoj fudbalskoj priči Realovog junaka! Od navijača do junaka, za samo dve godine!
Fudbal

Svet bruji o nestvarnoj fudbalskoj priči Realovog junaka! Od navijača do junaka, za samo dve godine!

Španski fudbaler Hose Luis Mato Hoselu (34) bio je protagonista istorijskog povratka protiv Bajerna, koji je njegovom Real Madridu obezbedio prolaz u finale Lige šampiona (2:2, 2:1)! Momak sa nestvarnom fudbalskom pričom, po kojoj bi i film mogao da bude snimljen, iskoristio je neverovatan golgeterski instinkt koji će bez sumnje ostati u sećanju navijača "kraljevskog kluba" i naterao fudbalski svet da sa poštovanjem priča o njemu.

09.05.2024

09:46

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE naneo istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE naneo istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija