• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

22.12.2023

07:20

Kurti kaznio "Telekom" sa 1,5 miliona evra! Priština po svaku cenu sprečava širenje srpskog operatera na KiM

Informer

Politika

Kurti kaznio "Telekom" sa 1,5 miliona evra! Priština po svaku cenu sprečava širenje srpskog operatera na KiM

Podeli vest

U avgustu su probali da nas ugase, međutim nisu uspeli. Sada idu na plan B, a to je ograničiti MTS u daljem širenju na teritoriji Kosova i Metohije, poručio je Vladimir Lučić, generalni direktor "Telekoma Srbija".

Teror Aljbina Kurtija nad "Telekomom Srbija" se nastavlja. Uprava za zaštitu konkurencije Kosova kaznila je kompaniju MTS 1,5 miliona evra, što je nastavak kontinuirane kampanje administracije Aljbina Kurtija na tu kompaniju, ali i pokušaj proterivanja Srba.

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić tim povodom je rekao da se kontinuirani pritisak Kurtijeve administracije na kompaniju nastavlja. 

- To je kulminiralo u avgustu ove godine kada su probali da nas ugase, međutim nisu uspeli. Sada idu na plan B, a to je ograničiti MTS u daljem širenju na teritoriji KiM - rekao je Lučić za "Kosovo onlajn".

Foto: Printscreen You Tube/Tanjug TV

 

Briselski sporazum

On je podsetio da je odgovorno lice za zaštitu konkurencije još u avgustu najavilo ovakav ishod i da će kazniti MTS zato što je, navodno, prekršio zakon prilikom akvizicije kablovskih operatera, ponašajući se kao da je predstavnik "Agencije za zabranu konkurencije".

- Opet bih ponovio da nisu u pravu i da kompanija poštuje Briselski sporazum. Oni su u međuvremenu izmenili zakon i tvrdim da su to uradili da bi nas usporili jer su videli našu strategiju širenja. Videli su da smo jedini ozbiljan operater na teritoriji Zapadnog Balkana, da ćemo nastaviti da se širimo, te su izbrisali ključne rečenice u novom zakonu o akviziciji - kazao je Lučić i dodao da oni sada uz novčanu kaznu pokušavaju da nateraju MTS da se ponovo prijavi, a da je cilj da ga ponovo odbiju.

Kurtijev Šolak jedva dočekao

Vest da je "Telekom" kažnjen jedva je dočekala "Junajted grupa" tajkuna Dragana Šolaka. Jer šta god Kurti kaže ili uradi protiv Srba i Srbije, to u Šolakovim medijima dobije udarni prostor, bez reči osude, a često i s neskrivenim zadovoljstvom.

Upravo to se desilo u sredu naveče, kada je portal N1 objavio na naslovnoj strani i još stavio na notifikaciju da je "MTS kažnjen sa 1,5 miliona evra zbog nepoštovanja odredaba Zakona o zaštiti konkurencije".

Foto: Bata/Profimedia

 

Izvesno odbijanje

- Da će da nas odbiju, vidimo po jednoj odluci koju smo dobili prošle nedelje, gde su nas za jednog dosta malog kablovskog operatera u Gračanici, koji ima manje od 1.000 korisnika, jednog od retkih koga nismo akvizirali, odbili pod vrlo neutemeljenim zakonskim obrazloženjem - kaže Lučić i dodaje da je suštinska namera da se spreči širenje MTS-a, ali da u tome neće uspeti.

- Njihova namera jeste sprečavanje širenja MTS-a. Međutim, mogu da poručim da će ovog puta izgubiti jer je evidentno oni čak ni sopstvene zakone, koje su sami stvorili, ne poštuju - kazao je Lučić i rekao da postoji rok od 30 dana za žalbu Privrednom sudu.

- To ne odlaže izvršenje novčane naknade, međutim, kad se budemo žalili, tražićemo od regulatora da nam odloži to plaćanje i ne verujem da će nam uvažiti žalbu, ali sam potpuno siguran da ćemo mi na sudu to dobiti i ako nam budu naplatili, da ćemo posle to vratiti s kamatom - istakao je Lučić.

On je naveo i da je sporna suma kojom je MTS kažnjen zato što, kako je naveo, iznos kazne od 1,5 miliona evra nije tačno izračunat u odnosu na prihode kompanije.

Puzić: Žaliti se Međunarodnom sudu

Povodom odluke Kosovske agencije za zaštitu konkurencije (AKK) o kazni za MTS, ekonomista Goran Puzić ističe da je politika Aljbina Kurtija takva da je usmerena protiv srpskog stanovništva, ali i srpskih kompanija.

- Jasno je da Kurti i njegova administracija ne poštuju Rezoluciju 1244. On sve vreme vrši represiju nad srpskim stanovništvom, pa sada to čini i ovakvim odlukama protiv srpskih kompanija. To je za najoštriju osudu i mislim da bi trebalo da reaguje Međunarodni sud pravde i da bi oni to vrlo lako mogli da reše. "Telekom" možda još može da pokuša da pregovorima dođe do nekog povoljnog rešenja, ali teško da i tako mogu nešto da dobiju. Njihov sledeći korak bi trebalo da bude da podnesu tužbu Strazburu i da se konačno vidi da li je pravda ista za Srbe i srpska preduzeća kao i za ostale. Jedino ostaje da se nadamo da će sudskim putem uspeti da ponište ovu neosnovanu odluku - ističe Puzić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija