• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.01.2024

07:11

"Simbol slobode" - RS proslavlja 32 godine postojanja! Dodik nakon liturgije: Da Srpska opstane i traje na dobro srpskog naroda (FOTO)

Tanjug/Strahinja Aćimović

Politika

"Simbol slobode" - RS proslavlja 32 godine postojanja! Dodik nakon liturgije: Da Srpska opstane i traje na dobro srpskog naroda (FOTO)

Podeli vest

Pod sloganom "Simbol slobode" danas se nastavlja program obeležavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.

Obeležavanje Dana Republike Srpske počelo je juče polaganjem venaca, odavanjem pošte palim borcima i svečanom akademijom u Banjaluci.

Program obeležavanja Dana Republike biće nastavljen danas u 10 časova polaganjem venaca na srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik na Sokocu.

13.12 - Odlikovanja za najzaslužnije 

Ceremonija uručenja odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima povodom Dana Republike - 9. januara, počela je u Banjaluci.

 

Ceremonija je počela intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, a potom je odata počast onima koji su živote dali za Srpsku.

12.12 – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas nakon što je u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja prisustvovao liturgiji povodom Svetog Stefana, da se taj praznik obeležava uz Dan Republike sa željom da Srpska opstane i traje na dobro srpskog naroda i svih njenih građana.

12.01 – Delegacije Srba sa Kosova i Metohije i Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji danas su u Banjaluci, povodom 9. januara – Dana Republike Srpske, položili vijenac i cveće na spomenik 12 banjalučkih beba.

11.52 – Na ulicama Banjaluke danas se mogu videti brojna vozila okićena srpskim trobojkama povodom obeležavanja Dana Republike Srpske – 9. januara.

11.20 Liturigija počela

– Republika Srpska je izraz vekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i u miru sa svima. Zato je važno da imamo ljubav prema Bogu i jedni prema drugima - naglasio je patrijarh srpski Porfirije, čestitajući Dan Republike Srpske.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

10.54 – Helikopterski servis Republike Srpske uvek je bio i biće u službi njenih građana, istakao je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Srpske, prenosi RTRS.

10.50 – Na vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik na Sokocu danas su položeni venci povodom 9. januara Dana Republike Srpske.

10.0 – Banjalučani patriotskog srca su istakli trobojke u svojim domovima.

9.31 – Republika Srpska proslavom 9. januara – Dana Republike nikoga ne ugrožava i obaveza je svih da čuvaju Republiku i obilježavaju njene praznike, rekao je Srni Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića.

9.18 – Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac poručila je svaki Srbin 9. januara osjeća ljubav, sreću, ponos što je to što jeste, što proslavlja još jednu godinu u kojoj će mirno i bez straha živjeti i postojati na svom ognjištu, na svojoj rodnoj grudi.

Uručivanje odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima predviđeno je u 12 časova u Kulturnom centru Banski dvor.

Sednica Senata Republike Srpske biće održana u Palati Republike u 14 časova, a centralni događaj - svečani defile - biće održan na Trgu Krajina u 17 časova.

Nakon defilea u 19 sati biće održan koncert na centralnom banjalučkom Trgu Krajine, na kojem će nastupiti regionalne zvezde Danica Crnogorčević, Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u 20 časova biće odigrana predstava Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije (Aleksandrinskog teatra) iz Sankt Peterburga.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su sinhronizovani vatromet danas u 20 sati u svim gradovima Srpske i u Beogradu, a povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Vatrometom širom Republike Srpske i u Beogradu biće završena do sada najspektakularnija proslava rođendana Republike Srpske, potvrđeno je za RTRS iz Kabineta predsednika Republike Srpske. Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je na taj dan 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija