• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.01.2024

11:46

Ministar Jovanović o Otvorenom Balkanu i planu „Skok u budućnost - Srbija 2027“

Marina Jančević

Politika

Ministar Jovanović o Otvorenom Balkanu i planu „Skok u budućnost - Srbija 2027“

Podeli vest

Ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović izjavio za Dnevnik RTS da će od 1. marta startovati jedinstveno tržište što znači da će radnici iz Albanije, Severne Makedonije moći da dođu u Srbiju i rade bez ikakvih administrativnih i drugih prepreka za te građane i njihove poslodavce, kao i da će moći slobodno da rade u Srbiji bez potrebe da imaju boravišnu ili radnu dozvolu. Isto važi i za građane Srbije kada odu u Albaniju ili Severnu Makedoniju.

- Ideja je da imamo jedinstven digitalni sistem i da građani mogu sve da urade preko svog mobilnog telefona i preko interneta. Svako ko ima nalog na Portalu eUprava moći će istovremeno da postane i građanin Otvorenog Balkana i da dobije svoj identifikacioni broj i odmah aplicira za slobodan pristup tržištu rada. Dobro je što smo ulagali u elektronsku upravu i digitalizaciju. Zapravo, slobodan pristup tržištu rada će biti samo prva elektronska usluga koja će biti omogućena državljanima ove tri zemlje. Očekujemo da će svaka zemlja početi da razvija i neke dodatne elektronske usluge za državljane drugih zemalja - rekao je Jovanović.

On je istakao da će prvi put ove tri države napraviti jedinstvenu bazu svih građana i svih slobodnih radnih mesta. Nacionalna služba za zapošljavanje je sastavni deo tog velikog sistema i na nacionalnim portalima će biti oglašena slobodna radna mesta i svako će moći da aplicira i bez ikakvih dodatnih administrativnih teškoća, kao da je građanin te zemlje dođe i počne da radi. 

Ministar Jovanović je u Dnevniku naglasio da je plan „Skok u budućnost - Srbija 2027“ otvoren za sve koji žele da učestvuju, za sve mlade i one koji žele da se vrate iz dijaspore i pomognu u realizaciji ovog velikog projekta.

- Srbija ima dobre osnove, razvijenu infrastrukturu, pre svega prepoznat Državni data centar u Kragujevcu koji je izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima. Mi smo 2021. godine kupili prvi super računar i kapacitete tog računara za razvoj veštačke inteligencije dali naučno-tehnološkim parkovima, startapima, institutima i već imamo dobru bazu za Srbija 2027. U narednom periodu moramo značajno da širimo kapacitete Državnog data centra i već imamo spremne projekte za proširenje dodatnih modula i dodatnih blokova, kao i nove investicije u dodatne super računare, kako je najavila i predsednica Vlade Ana Brnabić - naglasio je ministar Jovanović i dodao da će se u narednim godinama raditi na proširenju Naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, kao i da počinje izgradnja novog Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu i Inovacionog distrikta u Kragujevcu.

Jovanović je istakao da će Ložionica postati biser Beograda, centar okupljanja mladih inovatora, mladih naučnika, spoj sa jedne strane nauke, tehnologije i digitalizacije ali i spoj umetnosti i kulture.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rezolucija o Jasenovcu ne sme proći u Crnoj Gori jer ljuti Hrvate! Zagreb preti Podgorici odmazdom! Šta će sad Spajić i Milatović?!
Besramno!

Rezolucija o Jasenovcu ne sme proći u Crnoj Gori jer ljuti Hrvate! Zagreb preti Podgorici odmazdom! Šta će sad Spajić i Milatović?!

Crnogorski parlament raspravljaće o predlogu rezolucije o genocidu u Jasenovcu tek krajem juna, tj. za mesec dana, iako je debata po planu trebalo da bude na dnevnom redu ovih dana. U međuvremenu, DPS "ražalovanog" Mila Đukanovića zahteva da se rezolucija momentalno povuče jer ljuti Hrvate, tačnije ruši dobre odnose sa jednom od država članica Evropske unije i dovodi u pitanje proces EU integracija. Istovremeno, zvanični Zagreb preti Podgorici odmazdom ako se usudi da raspravlja masakru 700.000 ljudi, uglavnom Srba, u ustaškom logoru Jasenovac!

31.05.2024

21:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31