• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. STANKOVIĆ

27.01.2024

06:45

Prave cirkus, održavaju tenziju, lažu, obmanjuju! Tajkunska opozicija - tajkunska posla: Hoćemo plate i mandate, suština je baš u tome!

Tanjug/N. Jovanović

Politika

Prave cirkus, održavaju tenziju, lažu, obmanjuju! Tajkunska opozicija - tajkunska posla: Hoćemo plate i mandate, suština je baš u tome!

Podeli vest

Dragan Đilas, lider tajkunske koalicije okupljene oko liste "Srbija protiv nasilja" (SPN), koja je doživela debakl na decembarskim izborima, otvoreno je priznao da ga u politici zanimaju samo pare i poslaničke klupe!

 

Gostujući na hejterskoj televiziji N1, tajkun, čije su firme inkasirale 619 miliona evra za vreme dok su on i njegovi vedrili i oblačili Srbijom, rekao je da će poslanici sa njegove liste prihvatiti poslaničke mandate, kao i novac iz skupštinske kase, iako su prethodnih nedelja danonoćno govorili o navodnoj izbornoj krađi i takozvanim mahinacijama sa fantomskim biračima.

Važniji je novac

Odluku koja je u najmanju ruku suprotna tvrdnjama o izbornim neregularnostima Đilas je pokušao da opravda navodeći da mandati ne mogu da se odbiju (?!).

- Mandati ne mogu da se odbiju, mandati se automatski dodeljuju listama koje su prošle u parlament. Novac koji stranke dobijaju ne zavisi od Aleksandra Vučića i vlasti u Srbiji, novac dobijate na osnovu glasova koje ste osvojili. Za listu "Srbija protiv nasilja" glasalo je 902.500 ljudi i oni su odlučili koliko će država za finansiranje tih stranaka izdvajati u narednom periodu. To je suština - doslovce je rekao Đilas, uz konstataciju da će SPN isti stav zauzeti i kad je reč o odborničkim mandatima osvojenim u Skupštini Beograda.

Brnabićeva: Đilas je sam priznao da su izbori bili fer i pošteni!

Premijerka Ana Brnabić prokomentarisala je izjave lidera liste "Srbija protiv nasilja" Dragana Đilasa o navodno pokradenim izborima u Beogradu.
- Bravo! Nehotice i neplanirano Đilas je potvrdio:
1. da je birački spisak potpuno transparentan (sve podatke koje iznosi nalazi u biračkom spisku koji se objavljuje na sajtu MDULS, i to podeljeno po gradovima/opštinama);
2. da je birački spisak više nego lako kontrolisati (brojevi u biračkom spisku se ažuriraju na svaka tri meseca i ovo što objavljuje automatski se pojavilo na sajtu MDULS 23. 1. 2024. https://upit.birackispisak.gov.rs/PregledBrojaBiraca);
3. da su birački spisak isto tako kontrolisali i pre izbora (a što je potvrdio i Dobrica Veselinović rečima da nema fantomskih birača) i upravo zato nisu imali problem sa spiskom, već su tražili hitne izbore, i
4. da su promene u biračkom spisku, i na republičkom i na lokalnom nivou, uključujući i Beograd, bile na nivou statističke greške i da nikako nisu mogle da utiču na rezultate izbora.
- Sam Đilas je ovim, sasvim nenamerno, potvrdio da su izbori bili fer i pošteni, a da je birački spisak potpuno transparentan - napisala je premijerka.

Komentarišući Đilasovo politikanstvo i opravdanje za prihvatanje poslaničkih mandata i novca iz državne kase, politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da se srpska opozicija posle izbornog poraza nalazi u stanju agonije, koja traje.

Foto: Masha Bandjur

 

- Najpre su neslavno jurišali na RIK i GIK, napadali Stari dvor i nastojali da opstruiraju normalan život u Beogradu, onda su internacionalizovali pitanje izbora, ali nisu dobili jasnu i jaku podršku Zapada. Usledio je besmisleni stav da je "krađa dokazana", da bi finale svega bilo prihvatanje mandata, budžetskih sredstava za finansiranje stranaka uz učešće u Skupštini kroz tzv. Kurtijev model - dakle suzavac u Skupštini po potrebi. Kad vidite šta sve predlažu i rade, nije jasno koji stepen političkog apsurda i konfuzije nisu dostigli. Očito da konfuziji i strahu od odgovornosti nema kraja i da se spremaju, ako ovako nastave, da izgube unapred izbore 2027. godine - jasan je Stanković.

Advokat i funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović konstatuje da Đilas i đilasovci sve to rade kako bi se zadržali na političkoj sceni.

Foto: Zoran Sinko

 

- Znaju dobro da su izbore izgubili, ali kada bi to priznali, morali bi biračima da polože račune. Zato od svega prave cirkus, održavaju tenziju, lažu, obmanjuju... Kako bi drugačije zadržali poslaničke plate kada ovo ne bi radili? - pita Đukanović.
Daj šta daš

Sa druge strane, direktorka Studija B Ivana Vučićević ocenjuje da su lideri dela opozicije okupljene oko koalicije "Srbija protiv nasilja" majstori obmane, o čemu svedoči i ovaj slučaj.

Foto: Masha Bandjur

 

 

- Nije ovo ni prvi ni poslednji put da su Đilas i njegovi saradnici iskoristili građane za ostvarivanje ličnih interesa. Od silnih poziva na proteste, zahteva za ponavljanje izbora i rušenje vlasti, ostalo je jedno veliko ništa. Shvatili su Đilas, Marinika i ostali da ih građani neće, pa su brže-bolje odlučili da uđu u parlament. To je politika "daj šta daš", nema u sebi ni S od Srbije, zato su izbore i izgubili. U takvoj politici nema građana, nema pokušaja da se od Srbije napravi još bolje mesto za život. Zato će na sledećim izborima proći još gore, sve dok potpuno ne nestanu sa srpske političke scene - zaključuje Vučićevićeva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija