• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.01.2024

11:41

Kažu da imaju obećanje! "Kosovo" već u maju ulazi u Savet Evrope?!

Ata images

Politika

Kažu da imaju obećanje! "Kosovo" već u maju ulazi u Savet Evrope?!

Podeli vest

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da postoji verovatnoća da se "Kosovo" u maju pridruži Savetu Evrope, uprkos žestokim kritikama upravo te međunarodne institucije na račun Prištine.

Govoreći za Info Magazin na Klan Kosova, Tahiri je istakao da "Kosovo" prvi put ima delegaciju koja je jedinstvena u predstavljanju u Savetu Evrope.

- Optimista sam da će u aprilu, ukoliko izveštaj bude sačinjen kao pozitivna ocena, biti glasanje u Skupštini, a zatim u maju u Savetu ministara. Kosovo ima šansu. Ni ZSO, ni zemljište Visokih Dečana, kao ni Zakon o eksproprijaciji neće ometati članstvo "Kosova" u Savet Evrope - ustvrdio je Tahiri.

Na drugoj strani, izveštaj Saveta Evrope u vezi sa Prštinom kritičan u više tačaka. Od takozvanih kosovskih vlasti se pre svega očekuje da sprovedu sopstvenu odluku Uutavnog suda o povraćaju zemljišta Visokim Dečanima, ali i da formiraju Zajednicu srpskih opština. Lažna država je kritikovana i zbog prekomerne upotrebe "policijskih" snaga na severu pokrajine.

Dvojica nezavisnih eksperata Tomasa Markert i Spoliopulu Akermark su krajem septembra boravili na "Kosovu" radi sastavljanja izveštaja o tome koliko je pravni sistem "Kosova" usaglašen sa standarima Saveta Evrope, a nakon što je Priština u maju 2022. godine, predala aplikaciju za članstvo u ovoj organizaciji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija