• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.02.2024

11:52

Uhapšen još jedan špijun u Srbiji! Muškarac iz Jagodine osumnjičen da je odavao podatke o kretanju državnih organa i Vojske Srbije!

shutterstock/Informer

Politika

Uhapšen još jedan špijun u Srbiji! Muškarac iz Jagodine osumnjičen da je odavao podatke o kretanju državnih organa i Vojske Srbije!

Podeli vest

Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom Jagodina, uhapsili su P. M. iz Jagodine, državljanina Srbije koji se sumnjiči za krivično delo špijunaža.

U zajedničkoj akciji pripadnika Bezbednosno-informativne agencije i VJT Jagodina, u okviru dalje istrage i procesuiranja grupe lica koja su činila obaveštajnu mrežu koju je na prostoru naše zemlje formirao D. R. po nalogu obaveštajne agencije Albanije (ŠIŠ) i tzv. Obaveštajne agencije Kosova, uhapšen je još jedan član te špijunske grupe.

Radi se o P. M. iz Jagodine, državljaninu Srbije, koji je uhapšen prilikom povratka iz inostranstva. On se sumnjiči za krivično delo špijunaža i određen mu je pritvor do 30 dana.

Sumnja se da je P. M., po nalogu D. R., bio angažovan na prikupljanju i dostavljanju podataka o kretanju predstavnika državnih organa i Vojske Srbije na području centralne Srbije. Prikupljene podatke je dostavljao vođi ove špijunske grupe D. R., koji ih je dalje prosleđivao pripadnicima obaveštajne službe Albanije i tzv. Obaveštajnoj agenciji Kosova, za šta su dobijali novčanu naknadu, a te podatke su ŠIŠ i tzv. OA Kosova, osim za svoje obaveštajne potrebe, koristili i za pokušaje diskreditacije Republike Srbije u međunarodnim okvirima.

Podsetimo, pripadnici BIA otkrili su i početkom godine razbili špijunsku mrežu na teritoriji naše zemlje i tom prilikom uhapšen je D. R., državljanin Srbije, koji je bio vođa te grupe, zbog sumnje da je bio saradnik Državne informativne službe Albanije – ŠIŠ 2022. godine, po čijim nalozima i zadacima je delovao do hapšenja. Sumnja se da je posredstvom obaveštajne službe Albanije D. R. uspostavio kontakte i sa bezbednosnom strukturom koja deluje pod ingerencijom privremenih prištinskih institucija, tzv. „Obaveštajnom agencijom Kosova“. Pored D. R., nekoliko dana kasnije uhapšen je A. D. iz Novog Pazara koji je takođe bio deo ove špijunske grupe. 

D. R. je, sa svojom mrežom saradnika, za obaveštajnu službu Albanije prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM, a po njihovom nalogu bio je angažovan tokom kriznih situacija na severu KiM, za vreme protesta i barikada. Takođe, u više navrata je tajno snimao pokrete srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška, pre svega jedinica Vojske Srbije. Namera D. R. je bila da prikupi što više video-materijala o "metama" i da ga dostavi obaveštajnoj službi Albanije. U okviru istrage pripadnici BIA su, između ostalog, u blizini sela Karadak, kod Raške, pronašli kameru i solarni panel kojima se kamera napajala, kao i SD karticu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija