• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.02.2024

09:53

Vučić u Tirani: Verujemo da samo konstruktivni dijalog i diplomatska rešenja mogu dovesti do mira!

printscreen

Politika

Vučić u Tirani: Verujemo da samo konstruktivni dijalog i diplomatska rešenja mogu dovesti do mira!

Podeli vest

U Tirani se danas održava prvi samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa, na kojem učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a očekuje se učešće brojnih političkih lidera.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju na plenarnom sastanku u okviru Samita Ukrajine i Jugoistočne Evrope.

- Verujemo da samo konstruktivni dijalog i diplomatska rešenja mogu dovesti do mira. Republika Srbija će, kao i do sada, nastaviti da pruža, u okviru svojih mogućnosti, humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine, ostajući posvećena poštovanju međunarodnog humanitarnog prava - istakao je predsednik Vučić na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na prvom samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, koji se održava u Tirani

Foto: printscreen

 

Dolazak predsednika Vučića

Predsednik Srbije stigao je na samit

On je za medije rekao da očekuje ozbiljne razgovore. 

- Da li ću sresti Plenkovića ili ne videćemo. Sigurno nećemo pričati o smokiju - rekao je Vučić i dodao:

- Imamo više predloga deklaracije, celu noć to traje, videćemo, ali ja jedino što mogu da kažem je da ću se držati načela i principa Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije - istakao je Vučić.

Srbija će tražiti da se iz deklaracije izbaci sledeće:

1. Sankcije za Rusku Federaciju

2. Maligni uticaj Ruske Federacije na zemlje u regionu

3. Da u tekstu ne stoji"Zemlje" već "Western Balkan six" - zbog tzv. Kosova, koje mi po cenu života nećemo nazvati državom.
Srbija jedina traži izmene!

Potpisan Ugovor o prijateljstvu i saradnji između Albanije i Ukrajine

Premijer Edi Rama i Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisali su danas "Ugovor o prijateljstvu i saradnji između Albanije i Ukrajine" u okviru Samita "Ukrajina – Jugoistočna Evropa" koji se održava u Tirani.

Ugovor je namenjen učvršćivanju prijateljstva između dve zemlje i naroda, kroz proširenje i jačanje saradnje u različitim oblastima od zajedničkog interesa.

Foto: printscreen

 

Rama se sastao sa Zelenskim u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama sastao se danas sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim koji povodom samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa prvi put boravi u Tirani.

 U toku je sastanak dvojice lidera u kabinetu premijera Albanije Edija Rame, a potom je planirano potpisivanje bilateralnog sporazuma.

Foto: printscreen

 

Nakon tog sastanka, Zelenski i Rama učestvovaće na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa. 
Prema objavljenom dnevnom redu, očekuje se da će Rama i Zelenski održati uvodne govore, a potom i sastanak iza zatvorenih vrata.

Rama je danas na Fejsbuku poručio da je Zelenski "vođa herojskog ukrajinskog otpora", dok je predsednik Ukrajine na platformi "X" naveo da će sa premijerom Albanije razgovarati o odbrambenoj i političkoj saradnji.

- U našim bilateralnim razgovorima sa premijerom i njegovim timom razgovaraćemo o odbrambenoj i političkoj saradnji, podršci formuli mira i bezbednosnim sporazumima. Albanija je jedna od zemalja koje su potpisale deklaraciju G7, što mi veoma cenimo - poručio je Zelenski.

Hasani sa Kulebijem

Hasani je poželeo dobrodišlicu i svom kolegi, ministru spoljnih poslova Ukrajine Dmitru Kulebi.

- Imali smo veoma dobre razgovore o jačanju bilateralnih veza i negovanju dinamičnog partnerstva između naših zemalja. Uverio sam svog kolegu u čvrstu podršku predsedniku Zelenskom i evroatlantskim aspiracijama Ukrajine, uključujući našu posvećenost pomoći u naporima za rekonstrukciju - napisao je Haseni na mreži Iks.

 

Samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa koji se danas i sutra održava u Tirani prate velike mere obezbeđenja. Skup obezbeđuje više od hiljadu policajaca specijalnih jedinica, a u okolini zgrade Vlade i palate Kongresa, gde će biti glavno dešavanje, raspoređeno je na desetine snajperista.

Zvanični prijem počeće danas u 11 sati, u Kongresnoj Palati, a domaćin samita je premijer Albanije Edi Rama. Na poziv Rame, očekuje se prisustvo predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, kome će ovo biti prva poseta Albaniji.

Očekuje se da će se razgovarati o ratu u Ukrajini i njegovim posledicama. Samit se održava pod visokim merama bezbednosti, a na održavanju reda i bezbednosti skupa biće angažovano preko 1.600 pripadnika policijskih snaga.

Sutra se u Kongresnoj palati održava Regionalni samit o planu rasta i konvergencije, na kojem će se razgovarati o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan.

Predviđeno je da se održe dve plenarne sesije, koje su posvećene postepenom uvođenju jedinstvenog tržišta i sprovođenju Plana rasta. Samitu će prisustvovati i komesar Evropske unije za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU, a cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socio-ekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija