• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.02.2024

16:56

Vučić nakon sastanka sa predsednikom CAR: Srbija se ponosi nasleđem iskrenog prijateljstva sa afričkim kontinentom

Tanjug

Politika

Vučić nakon sastanka sa predsednikom CAR: Srbija se ponosi nasleđem iskrenog prijateljstva sa afričkim kontinentom

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednika Centralnoafričke Republike Fostena Arkanža Tuaderu koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Obraćanje predsednika Vučića

Prvi se obratio predsednik Vučić. On se na početku zahvalio na poseti te istakao da će se i od sada nastaviti sa saradnjom.

- Još 1968. smo napravili prve sporazume, a danas je vreme da ih obnavljamo i delima pokažemo koliko zajednički možemo da radimo. Još jednom hvala vam na tome što čvrsto poštujete teritorijalni integirtet Srbije, to je za nas od velikog značaja, time poštujete odluke i rezolucije koje su izglasane u UN. Predsednik Tuadera mi je rekao da poštujemo Srbiju zbog sebe, ali i poštovanja međunarodna prava. Srbija će uvek u punoj meri podržavati teritorijalni integritet CAR-a. Za nas je to važna država jer imamao tamo sovje vojnike u okviru misije "Inuska" i to je način kako možemo pomoći našim prijateljima. Oni su videli kako možete uspostaviti vojne bolnice. Siguran sam da će pod vodstvom Tuadere, CAR krenuti putem usoeha i onoliko koliko je moguće Srbija će pomoći. Imamo ogroman repsekt i znam da razumete geopolitički situaciju i mogao sam mnogo toga da naučim od vas. Posebno hvala na otvorenosti i tome što verujete u znanje naših ljudi - kazao je Vučić.

Foto: Printscreen/Informer TV

 

 

- Srbija se ponosi nasleđem iskrneog prijateljstva sa afričkim kontinentom - rekao je Vučić. 

Predsednik je pomenuo i izgradnju stadiona i elektrana, te da će se i ubudućnosti odvijati gradnja na korist interesa obe zemlje. Dodao je da u svim oblastima mogu da se postignu zavidni rezultati.

Vučić je zamolio Taudera da njihovi kontakti budu dovedeni na nivo stalnih konsultacija, kako bi na najbolji mogući način bili ostvareni zajednički ineteresi.

- Tokom ove godine ćemo imati tri linije do NR Kine, imaćemo tri linije do SAD stalne, već imamo dve... Razmišljamo i o brzoj liniji do Seula. Danas je teško pronaći velike avione a da ne troše previše i ne budu neisplativi, ali je naš posao da nađaemo avione kojima ćemo moći u Centralnu ali i Južnu Afrikku, i pokušaćemo da to obezebedimo u narendih godinu dana. Još jednom vam hvala na poseti, uvek ste dobrodošli i želim da se u našoj Srbiji osećate kao kod kuće. Mislim da ne postoji ni jedna evropska zemlja koja sa toliko ljubavi i blagonaklonog odnosa gleda na afrički kontinent kao je Srbija - zaključio je Vučić.

Na početku braćanja predsednika Centralnoafričke Republike istakao je da je ovo radna, ali i prijateljska poseta.

- Želim da iskažem koliko mi je drago što smo ostvarili ove saradanje koja je već postojala između SFRJ i CAR. Želim da izrazim iskrenu zahvalnost na toploj dobrodošlici. To ste pokazali prema meni i mojoj delegaciji. Ovde vidim počinje proleće i ti pupoljci su simbol onoga što se rađa među nama - kazao je Tuader.

On je pomenuo i Josipa Broza Tita, te mu se zahvalio jer je on pokrenuo saradnju između SFRJ i CAR.

Foto: Printscreen/Informer TV

 

 

- Diže se novi dan nad prijateljskim i istrijskim odnosima dve zemlje. Slavne decenije kada su 70ih sarađivaje SFRJ i CAR ostavile su veliki utisak na mojom sunarodnicima. Bila su otvorena mnoga diplomatska predstavništva i mnogi projekti su realizovani na radost oba naroda. Danas nas isto evo ovde da sledimo primere naših prethodnika. Vaša Vlada je ostvarila veliki korka jer u čestvuje u mirovnim nacijama. Iskoristiću priliku da kažem mom i narodu Srbije, da je doktorka Olivera Jovanović umrla od malarije u našoj zemlju, i želim tim povodom da izrazim saučešće, jer je ona samo došla kod nas da pomogne. Moj cilj je da ostvarimo konkrentu saradnju i vidim da delivmo ista osećanja u vezi sa tim. 30. marta 2016. i 2021. sam izrario stav koji se odnosi na potpunu nezavisnto moje zemlje, sa željom da se osvtari mir i saradnja sa svim zemljama. Ova poseta se uklapa u tu dinamiku i predstavlja volju moje zemlje da još više otvori granice za srpske investitore. Od sada pa nadalje naše dve zemlje nemaju zaista granice, osim geografske distance, ali ako mi imamo volje ona neće biti prepreka - kazao je Tuadera.

Potpisivanje bilateralnih dokumenata

Posle sastanka i razgovora, usledilo je potpisivanje bilateralnih dokumenata uz prisustvo predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i predsednika CAR Fostena Arkanža Tuadera.

Prvi dokmunet je u ime Srbije potpisao Ivica Dačić.

Ovom činu prisustvuju mnogi zvaničnici Srbije, ali i Centralnoafričke Republike.

Predsedniku Centralnoafričke Republike priređen je svečani doček u 16 časova, uz intoniranje himni dveju država, nakon čega je usledio tet-a-tet sastanak Vučića i Tuadera. 

Održani su i plenarni razgovori delegacija dve zemlje predvođeni predsednikom Vučićem i predsednikom Centralnoafričke Republike, nakon čega su potpisani bilateralni dokumenat uz prisustvo dvojice predsednika.

Nakon sastanka se predsednik Vučić oglasio i rekao da je sa velikim zadovoljstvom dočekao predsednika prijateljske Centralnoafričke Republike Fostena Arkanža Tuaderu! 

 

 

Izjave za medije počele su nešto posle 17.40 časova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija