• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.03.2024

11:33

Ambasadori EU i Ukrajine surovo iskreni : Cenimo doprinos Srbije humanitarnoj pomoći Ukrajini

pixabay.com

Politika

Ambasadori EU i Ukrajine surovo iskreni : Cenimo doprinos Srbije humanitarnoj pomoći Ukrajini

Podeli vest

Srbija je primila na hiljade Ukrajinaca, a da oko 7.000 njih uživa zaštićeni status izbeglica.

Ambasadori zemalja Evropske unije i Ukrajine u Srbiji poručili su danas da cene doprinos Srbije humanitarnoj pomoći Ukrajini, i ukazali da je naša zemlje poslala 14 kamiona humanitarne robe i donirala tri miliona evra za pomoć deci i raseljenim licima u Ukrajini i van nje.

Oni navode da je Srbija primila na hiljade Ukrajinaca, a da oko 7.000 njih uživa zaštićeni status izbeglica.

- U Srbiji trenutno boravi i oko 50.000 ljudi iz Ukrajine. Srbija je dočekala ukrajinsku decu i mlade sportiste na letnjem kampu. Donirala je dva medicinska vozila u vrednosti od 300.000 evra kao i elektroenergetsku opremu od izuzetnog značaja - navode ambasadori zemalja EU i Ukrajine u Srbiji u autorskom tekstu za "Blic".

Oni dodaju da je zajednička izjava privrednih komora Srbije i Ukrajine o negovanju dugoročnih ekonomskih veza, pružanju pomoći najugroženijima i pružanju ekspertize Ukrajini za postkonfliktnu obnovu još jedan snažan signal.

Foto: Pixabay

 

 

- Perspektiva pridruživanja našoj zajedničkoj evropskoj porodici sada predstavlja budućnost Ukrajine, baš kao i za sve zemlje kandidate. Ova geopolitička prekretnica pruža novi zamah i stvarnu priliku za Srbiju i sve zemlje Zapadnog Balkana da članstvo u EU pretvore u stvarnost, u skladu sa ostvarenim rezultatima - navode oni u tekstu.

Naglašavaju da žele da Srbija i Ukrajina dele istu sudbinu, a da EU integracije nisu stvar konkurencije.

- Reč je o deljenju iste vizije sveta, i na kraju, zajedničke budućnosti unutar EU, uz puno poštovanje vrednosti i principa EU. Ove nedelje na samitu u Tirani Srbija i Ukrajina su zajedno sa drugim zemljama Jugoistočne Evrope i nekim državama članicama EU ponovile ovu zajedničku viziju - naveli su oni u tekstu.

Oni su dodali da je EU već počela da pruža zemljama kandidatima prednosti pristupanja, te da bi Srbija uskoro mogla da ima korist od predstojećeg Plana rasta EU za Zapadni Balkan od šest milijardi evra.

- On, zajedno sa tekućom pomoći EU, ima potencijal da pruži isti nivo podrške po glavi stanovnika građanima Srbije i EU i da ubrza reforme - naveli su ambasadori zemalja EU i Ukrajine u Srbiji.

Zajednički tekst potpisuju: šef delegacije EU Emanuele Žiofre, ambasador Austrije Kristijan Ebner, ambasadorka Belgije Kati Bugenhout, ambasador Bugarske Petko Dojkov, ambasador Češke Tomaš Kuhta, ambasadorka Danske Suzan Šajn, ambasador Estonije Raul Tomas, ambasador Finske Niklas Lindkvist, ambasador Francuske Pjer Košar, ambasadorka Grčke Marija Levanti, ambasador Holandije Just Reintjes, ambasador Hrvatske Hidajet Bišćević, ambasador Irske Izult Ficdžerald, ambasador Italije Luka Gori, ambasador Kipra Andreas Fotiu, ambasadorka Letonije Jeva Brijede, ambasador Litvanije (imenovani) Mindaugas Rukštele, ambasador Luksemburga Filip Donkel, ambasador Mađarske Jožef Zoltan Mađar, ambasador Malte Gordon Paće Bonelo, ambasadorka Nemačke Anke Konrad, ambasador Poljske Rafal Perl, ambasador Portugala Žoze Ruj Veleš Karoso, ambasadorka Rumunije Silvija Davidoju, ambasador Slovačke Mihail Pavuk, ambasador Slovenije Damjan Bergant, ambasador Španije Huan Hose Sans Aparisio, ambasadorka Švedske Anika Ben David i ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Loša vest za Hrvatsku! Oglasili se iz Evrozone!
Balkan

Loša vest za Hrvatsku! Oglasili se iz Evrozone!

Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj je, prema prvoj preliminoj proceni, u februaru iznosila 4,8 odsto, što je najveća stopa inflacije od svih zemalja evrozone, objavio je danas Evrostat na svom vebsajtu.

01.03.2024

15:39

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija