• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.03.2024

11:27

INFORMER U JUŽNOJ MITROVICI! Otac Nenad Stojanović sa Kosova otkriva kako izgleda život iza bodljikave žice (FOTO/VIDEO)

Masha Bandjur

Politika

INFORMER U JUŽNOJ MITROVICI! Otac Nenad Stojanović sa Kosova otkriva kako izgleda život iza bodljikave žice (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Otac Nenad Stojanović sa svojom suprugom Tatjanom i petoro dece, živi i vodi računa o crkvi Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice koju su Albanci 18. marta 2004. godine u pogromu opljačkali i ruinirali do temelja.

Ova porodica dočekuju vernike i učestvuje u obnavljanju crkve koju je ekipa Informera posetila uoči 20 godina od martovskog pogroma.

 

Na pitanje naše novinarke Marije Stanković, kakav je osećaj živeti iza bodljikave žice, otac Nenad kaže:

- Mi se trudimo da je ne vidimo jer nam je lakše, deca idu u školu u severni deo Mitrovice, bio sam u strahu ali danas toga nema više jer smo se navikli. Ja sam inače poreklom sa Gnjilana, navikli smo se na ovakav život i uvek smo na oprezu. Ne možemo da idemo bilo gde i čekamo neko bolje vreme - rekao je otac Nenad Stojanović. 

Foto: Masha Bandjur

 

U komšiluku su Albanci, a oni su jedina porodica u ovom delu.

Otac Nenad kaže da koliko toliko imaju dobar odnos.

- Bila je jedna od najlepših crkava, koja je posvećena Svetom Savi, izgorelo je sve, bukvalno je sve nestalo u samo par trenutaka, 2015. godine se ovde vratio liturgijski život i počela je obnova ovog hrama. Pomoću Delija, navijača iz Beograda smo dosta toga sredili - istakao je otac Nenad.

Dodao je da imaju račun na koji mogu da se jave svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu.

Istoričar Luka Jovanović kršten je baš u ovoj crkvi.

Foto: Masha Bandjur

 

- Svaki put kada dođem ovde probudi mi se neka misao i sećanja. Mi smo tek 2015. godine uspeli da dovedemo jednu grupu studenata da očistimo sve ruševine, i tek sam nakon 10 godina kročio u ovu crkvu. Mnoge patriotske i humanitarne oragnizacije, na čelu sa Republikom Srbijom pomažu u obnovi ove crkve - rekao je istoričar Luka.

- Nemojmo zaboraviti da su mnogo manastiri 2004. godine dignuti u vazduh. Ne smemo se boriti, moramo raditi svim silama na obnovi, nas kao duhovnih bića, trebamo nakon toga raditi na obnovi naših spomenika, manastira, ckrva i ono što je najbitnije ne smemo dozvoliti da pomislimo da Albanci mogu da prevladaju i da našu istoriju i crkve prizovu kao svoje - zaključio je istoričar Luka Jovanović.

Ceo prilog pogledajte u videu u nastavku.

Podsetimo, pre dve decenije, 17. i 18. marta 2004. godine, nad Srbima Kosova i Metohije dogodio se pogrom u kome je 16 Srba ubijeno, na stotine povređeno, 4.000 proterano, a uništeno je više od 1.000 kuća, crkava, manastira, svetinja, a više o tome pročitajte klikom OVDE.

Kako možete pomoći

Foto: printscreen

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija