• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.03.2024

15:16

David Štokinger izneo jasan stav: Samo je Srbija istinski neutralna u Evropi!

Kosovo online

Politika

David Štokinger izneo jasan stav: Samo je Srbija istinski neutralna u Evropi!

Podeli vest

U aktuelnoj geopolitičkoj situaciji teško je biti neutralan, ali u Evropi jedino je Srbija istinski neutralna u ovom trenutku, ocenjuje austrijski mirovni aktivista David Štokinger.

- Mislim da je Srbija takva zemlja, koja je vojno, politički, a može se reći i ekonomski,  neutralna, koja gradi spoljnu politiku okrenutu ka svim stranama", kaže za Kosovo onlajn Štokinger, član austrijske "Radionice za mir i solidarnost" iz Austrije, koji je u Beogradu učestvovao na međunarodnoj konferenciji "Od agresije do novog pravednog poretka - povodom 25 godina od Nato bombardovanja SRJ.

Ukazuje da se u Austriji sada bore za očuvanje neutralnosti, na koju se zemlja obevazala  Ustavom.

- Imamo još uvek za šta da se borimo. Teško je, jer imamo zajedničku spoljnu politiku unutar Evropske unije, koja 'prekriva' neutralnost. Potrebno nam je više suverenosti po tom pitanju, da Austrija ponovo vodi suverenu politiku kao što je činila za vreme Bruna Krajskog - naglasio je Štokinger.

Ističe da su neophodne neutralne zemlje kao mostovi između blokova.

Povodom 25. godišnjice Nato bombardovanja SRJ, napominje da je veoma važno podsećati na ovaj događaj.

- Tužna je priča o bombardovanju Srbije. Prvi put je Nato sproveo intervenciju kršeći međunarodno pravo -  naglasio je Štokinger.

Primećuje da je Nato bombardovanje bivše SRJ ostavilo posledice i "otvorilo vrata" za naknadne ratove, zato što je to bio prvi rat bez mandata UN.

- Važno je podsećati na Nato agresiju. Mi to činimo i u Beču svake godine zajedno sa Srbima. Meni je čast što sam mogao da učestvujem na događaju u Beogradu. Tako pokazujemo našu solidarnost - objasnio je Štokinger.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija