• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.03.2024

12:24

Dobro se sećam... Sergej Lavrov o NATO agresiji!

AP PHOTO

Politika

Dobro se sećam... Sergej Lavrov o NATO agresiji!

Podeli vest

Zapad nije planirao da se zadovolji ničim drugim osim odvajanjem Kosova od Srbije i čim je usvojena Rezolucija 1244 počeo je da je krši, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u dokumentarnom filmu „Beograd“ koji je snimio ruski novinar Andrej Kondrašov za televiziju „Rusija 1“.

Svetska premijera dokumentarnog filma „Beograd“ biće održana u Ruskom domu 24. marta, tačno 25 godina nakon što su prve bombe agresora pale na srpsko tlo. Film će istog dana biti emitovan i na ruskoj državnoj televiziji „Rusija 1“.
Intervju je objavljen i na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.

- Dobro se sećam tog perioda. Tada sam radio u Njujorku. O ovoj temi se živo raspravljalo u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Zapad je na sve načine pokušao da opravda postupke o kojima je već ranije odlučio. Zapadne zemlje stvorile su informacione, logičke razloge za izvršenje te agresije.

Ali, ne treba zaboraviti da do te 1999. godine Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija više nije postojala. Njen raspad su aktivno stimulisali Evropska unija i Amerikanci. Nakon raspada Sovjetskog Saveza imali su zadatak da unište još jednu veliku evropsku zemlju kako ne bi ometala planove za dominaciju i očuvanje američke i zapadne hegemonije zauvek.
Evropska unija je 1991. godine razmatrala pitanje priznavanja Hrvatske i Slovenije. One su prve proglasile nezavisnost i apelovale na Zapad da ih prizna. Smešno je, mada i tužno to da Nemci čak nisu čekali raspravu o tome u Evropskoj uniji i Evropskom savetu, već su ih jednostavno jednostrano priznali. Od tada su se aktivno „starali“ o celoj toj balkanskoj „temi“, uključujući i zemlje koje su se „naglo“ otcepile od Jugoslavije.

BONUS VIDEO:

Događaji o kojima sada govorimo vuku korene iz 1998. godine, ili bar njihova aktivna faza. Smatram da su, počev od 1991. godine, raspad Jugoslavije i odvajanje Kosova od Srbije bili u planovima Zapada. NATO agresija datira iz 1998. godine, kada su beogradske vlasti kontrolisale ovu srpsku pokrajinu. Tamo su počeli teroristički napadi, formirana je Oslobodilačka vojska Kosova. Postoje podaci da su je finansirali i naoružavali Amerikanci i Nemci, koji su na sve načine stimulisali njenu aktivnost kako bi „uzdrmali“ situaciju i imali izgovor da se umešaju.
U to vreme, 1998. godine, sa nama su pokušavali da „flertuju“. Zapad je formirao Kontakt grupu, koja je govorila u SB UN. U njenom sastavu je bila Rusija. Ova grupa je bila pozvana da smiri situaciju i nađe političko rešenje, koje bi zadovoljilo težnje kosovskih Albanaca. Aktivnost grupe nije dala nikakve rezultate. Napori Zapada da podrže separatiste su nastavljeni.
Oslobodilačku vojsku Kosova, koja je stvorena u to vreme, aktivno je podržavala albanska mafija, koja je tada u Evropi bila na vrhuncu. Ona je, pre svega, obuhvatala trgovinu narkoticima, trgovinu organima i druge vidove organizovanog kriminala. Značajan deo novca odlazio je na jačanje položaja Oslobodilačke vojske Kosova.

BONUS VIDEO:

U julu 1998. godine Kontakt grupa je formirala neku posmatračku misiju, koja je korišćenja kao paravan. Tada je Rusija predložila da se ne primenjuje „tajni“ sporazum, već da se treba obratiti Organizaciji za bezbednost i saradnju u Evropi. To je njen mandat, Balkan je njen region, direktna odgovornost. U jesen 1998. godine je formirana Verifikaciona misija OEBS na Kosovu. Na njenom čelu je bio Vilijam Voker. To nije bilo odlučujuće, ali je bilo indikativno. Ova misija nije ništa promenila. Amerikanci, uključujući Ričarda Holbruka, koji je tada bio na poziciji specijalnog predstavnika američkog predsednika na Balkanu, stigli su u Njujork. On je aktivno radio u regionu, podržavao Albance i doprineo tome da ta Verifikaciona misija OEBS prikuplja kompromitujući materijal o Srbima. Glavni, ako ne i jedini zadatak Ričarda Holbruka bio je objavljivanje tih kompromitujućih informacija.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija