• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

27.03.2024

11:28

Zapad pobegao sa megdana - sprečio da se u SB UN čuje istina o bombardovanju Srbije, ali postoji još jedna opcija!

Reuters

Politika

Zapad pobegao sa megdana - sprečio da se u SB UN čuje istina o bombardovanju Srbije, ali postoji još jedna opcija!

Podeli vest

Umesto da se posle 25 godina suoče sa istinom, perjanice NATO uspele su da spreče da se govori o njihovom zločinu prema Srbiji i njenom narodu.

Ovako sagovornici vide taktiku koju su zapadne sile primenile u ponedeljak uveče kako bi izbegle da se govori o uzrocima i posledicima NATO agresije na SRJ 1999. godine na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Žustro zalaganje Rusije da do rasprave dođe sračunato je sa tim da se osnaže pozicije Beograda u jeku velikih pritisaka Zapada da se saglasimo sa gubitkom Kosova, a istovremeno i da se podseti kako je Zapad brutalno zgazio Povelju UN pre 25 godina, iako se sada u slučaju Ukrajine predstavlja kao "jedini šampion međunarodnog prava".

Nekadašnji šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović ističe da je srž ovog zasedanja da se Zapad poslužio proceduralnim mogućnostima da to pitanje u SB UN zatvori do daljeg. NATO zemlje, smatra on, mogu biti zadovoljne jer su sprečile da trpe posledice svojih dela i da se osveže sećanja na sramne trenutke, a to bi kompromitovalo njihove sadašnje interese.

- Francuski stav je bio prilično rogobatan i prepotentan i pre se može okarakterisati kao bekstvo od istine nego kao pritisak na Rusiju, a indirektno i na nas - rekao je Jovanović za "Novosti".

- Naš ministar spoljnih poslova je tamo bio i iščekivao da počne sednica. Nastup francuskog i američkog predstavnika svakako nije bio jedan briljantan istup diplomatije koji će inspirisati druge. Amerika se, takođe, poslužila francuskim stavom i kratko potvrdila da nema mesta za diskusiju. Sada svako treba da napravi bilans, ali po meni je gubitnik NATO koji je pobegao od rasprave. Da je toliko jak i da argumentima može da opravda vojnu akciju, mogao je da pristane na raspravu i da se odbrani. Očigledno, nije baš tako.

Jovanović objašnjava da postoji mogućnost da se ovo pitanje prenese na Generalnu skupštinu kao što je to uradio Zapad po pitanju vojne akcije Rusije, ali i dodaje da bi Zapad sigurno učinio sve da spreči većinsko izglasavanje u prilog ruskog stava.

"Arija formula" zbog Bosne

"Arija formula" je neformalni format sastanka SB nastao tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, koji ne pretpostavlja redovne procedure i prisustvo svih država članica ovog tela. Počeli su da se održavaju početkom devedesetih godina prošlog veka, kada su stalne članice shvatile da je neophodno imati pouzdane podatke sa lica mesta kako bi moglo adekvatno da se reaguje na situacije koje ugrožavaju međunarodni mir.

Prvi neformalni sastanak, koji se ticao situacije u bivšoj Jugoslaviji, održao je tadašnji predsedavajući SB Dijego Arija, koji je 1992. godine stalne članice upoznao sa svedočenjem uglednog pojedinca o situaciji u Bosni. Ovaj oblik sastanaka pokazao se vrlo korisnim, jer su članicama SB mogli da se obrate akteri koji nemaju mogućnost obraćanja redovnim putem, a imaju značajne informacije.

Kada je reč o pokušaju francuskog predstavnika u UN Nikolasa de Rivijera da obezvredi značaj ove teme i ponudi "arija formulu" za ovu raspravu, diplomata Zoran Milivojević navodi da je to neformalni vid sastanaka koji nema karakter obaveznosti i iste političke efekte kao redovna sednica.

- Ta formula je uvedena tokom ratova devedesetih radi praćenja situacija gde su se sastajali na dnevnom nivou - objašnjava Milivojević za Novosti.

- S obzirom na to da te konsultacije nisu obavezujuće, a njihov format govori u prilog tome da teme o kojima se raspravlja na njima nemaju toliko značaj, na njih dolaze samo zainteresovane strane. One nemaju globalnu težinu. Zapadne sile znaju da bi rasprava u SB UN njima štetila i da bi im poremetila njihovu poziciju kada je reč o pitanju KiM.

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da su zapadne zemlje histerično blokirale održavanje sednice, jer se, kako je naveo, plaše istine.

Rusija ponovo traži sednicu Saveta bezbednosti UN o NATO agresiji! 

Rusija je zatražila sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN o agresiji NATO na Jugoslaviju i čeka odgovor predsedavajućeg Saveta bezbednosti, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

- Rusija je juče (25. mart) u zvaničnom pismu zatražila od japanske misije koja predsedava da u bliskoj budućnosti sazove sednicu Saveta bezbednosti UN povodom 25. godišnjice agresije NATO na Jugoslaviju. Očekujemo zvaničan odgovor - rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je poručilo da je Moskva ogorčena  nekorektnim i neprofesionalnim ponašanjem Francuske, koja je 25. marta, zajedno sa zapadnim saveznicima, sabotirala održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj 25. godišnjici NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Ruska Federacija, kako je navedeno, namerava da uspe u tome da se sednica u nekom trenutku održi, budući da je to bitan istorijski momenat za ceo Balkan.

- Nameravamo da se zalažemo da dođe do održavanja sednice Saveta bezbednosti UN o NATO agresiji protiv Jugoslavije u ovom ili onom obliku. To nije bio samo jedan trenutak u istoriji, to je prekretnica koja je uticala na to da situacija na Balkanu danas bude onakva kakva jeste - navodi se u zvaničnom saopštenju ministarstva, piše TASS.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija