• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.04.2024

22:55

Evropska pravda je i danas pala na Brnjaku! Vujičić o hapšenju Sofronijevića: Pozivam međunarodnu zajednicu da ne okreće glavu nad zulumom Aljbina Kurtija

Informer

Politika

Evropska pravda je i danas pala na Brnjaku! Vujičić o hapšenju Sofronijevića: Pozivam međunarodnu zajednicu da ne okreće glavu nad zulumom Aljbina Kurtija

Podeli vest

Aljbin Kurti nastavio je da sprovodi svoj brutalni režim nad srskim življem na Kosovu i Metohiji, uhapsivši danas Srbina iz Zvečana Srećka Sofronijevića na administrativnom prelazu Brnjak, gde je on sa lisicama na rukama, bez ikakvog obrazloženja, odveden južno od Ibra.

Tim povodom za TV Informer u specijalnoj emisije oglasila se predsednica Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Danijela Vujičić, koja je istakla da je današnji dan potvrda šta znači "čvrsta garancija" vodećih zemalja u svetu, Evropske unije i SAD-a koji su dali pisanu garanciju predsedniku Aleksandru Vučiću da neće biti hapšenja ili procesuiranja Srba na Kosovu i Metohiji koji su učestvovali na mirnim protestima, tj. barikadama. 

Vujičić je dodala da se na osnovu današnjeg poteza vidi koliko je Aljbin Kurti zapravo rešen u svojim namerama i koliki je "borac" za slobodu i suživot na KiM. 

- Kad vam oni nešto obećaju, onda se spremite za brutalno hapšenje i tamničenje. Umesto da odgovaraju oni koji su pucali 13. oktobra 2021. godine na Srećka Sofronijevića, koji je bio ranjen u leđa i znamo da je dugo bio hospitalizovan i borili su se lekari za njegov život, taj metak ga nije naterao da napusti Kosovo i Metohiju, ostao je u svojoj kući i nastavio mirno da živi. Danas smo svedoci privođenja na Brnjaku, a jedini svedok tog brutalnog čina je bila njegova supruga, koja je u tom trenutku bila sa njim. Naravno, ovo je samo "putokaz" Aljbina Kurtija da Srbi na KiM nemaju šta da traže i ovo je samo još jedno u nizu okretanje glave Međunarodne zajednice, Evropske unije, SAD-a i pozivam ih sve da ovog puta ne okreću glavu nad zulumom Aljbina Kurtija, jer ovo je neizdrživo - istakla je Vujičićeva. 

Predsednica Odbora je dodala da je ovo dokaz da sigurno postoje Kurtijevi spiskovi za hapšenje, na kojima se nalaze ugledni ljudi, lekari, privrednici sa KiM, i oko njih 80 se nalazi na tom spisku. 

- Nikada se nisu priveli pravdi oni koji su pucali na Milana Jovanovića na Bistričkom mostu, nedaleko od opštine Zvečan. Šta je sa Dragišom Galjkom, šta je sa drugim Srbima koji su ranjeni, šta je sa počiniocem brutalnog napada na našu decu u Gotovuši na Badnji dan? - pita Danijela Vujičić. 

Po svemu sudeći, Vujičić podseća da za Srbe na KiM nema pravde, a verovatno ovaj događaj danas Prištinu na neki način kvalifikuje da dobije i lestvicu više za mesto u Savetu Evrope. 

- Mi ne želimo rat i jasno je predsednik Vučić rekao da mi nećemo na taj način da isterujemo pravdu, mi smo za mir i pokušavamo diplomatijom i svim diplomatskim sredstvima da stanemo na put teroru Aljbina Kurtija koji već dve i po godine traje. Svako dete, svaka žena, svaki čovek je svakog dana meta Kurtijeva. Naš diplomatski napor i dijalog vidim kao jedino rešenje - podseća Vujičić. 

ZSO je ključ svega, navodi ona i dodaje da je 19. aprila 11 godina otkako je trebala da bude uspostavljena Zajednica srpskih opština, u stvari kako je potpisan Briselski sporazum. 

O tome da je advokat Srećka Sofronijevića rekao da je siguran da je hapšenje sigurno nekakav nesporazum, Vujičić navodi: 

- Njemu je policijsko zadržavanje određeno. Da li vi verujete Kurtijevoj policiji i Kurtijevoj pravdi? Oni odlično znaju ko je Srećko Sofronijević i odlično znaju sve naše ljude koji su bili na barikadama, to su pomno ispratili - objasnila je i dodala: 

- Ta evropska pravda je pala na Jarinju i Brnjaku i pada svakoga dana. Mi ne bežimo od toga da razgovaramo sa njima, ali svakog dana vidimo da svojim eskalatornim potezima Aljbin Kurti tera Srbe, uz podršku dela Međunarodne zajednice. Jer da to nije tako, ne bi se sve ovo dešavalo. Koje to sankcije trpi Aljbin Kurti? Svakoga dana ga nagrađuju, evo nagradili su ga time što lobiraju, mimo svih međunarodnih prava i pravila, za njihovo članstvo u Savetu Evrope. To će biti, ukoliko bude tzv. Kosovo član Saveta Evrope, jedan pravni i međunarodni presedan, a mi smo u poziciji gde moramo sami da se borimo i da tražimo pametna i mudra rešenja - zaključila je Vujičić. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija