• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.04.2024

07:29

Radilo se iza leđa, ali nije gotovo - Srbija će se boriti! Pilja: Savet Evrope ne poštuje svoj Statut!

informer.rs

Politika

Radilo se iza leđa, ali nije gotovo - Srbija će se boriti! Pilja: Savet Evrope ne poštuje svoj Statut!

Podeli vest

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja izjavila je da je preporukom za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope ta organizacija pokazala da ne poštuje svoj Statut, navodeći da se takav rezultat glasanja očekivao, ali i da se tokom glasanja pokazalo da nema jedinstva u SE.

- U njihovom statutu piše da član SE može da bude samo država, a tzv. Kosovo nije država i da može da bude evropska država u kojoj se poštuju ljudska prava i postoji vladavina prava. A tamo niti postoji vladavina prava, niti se poštuju ljudska prava, ali to njima očigledno ništa nije značilo - rekla je Pantić Pilja za TV Pink.

Istakla je da je takav rezultat glasanja bio očekivan, ali i da se tokom glasanja pokazalo da nema jedinstva u SE.

- Mi smo očekivali ovakav rezultat, ali 40 glasova nije malo. 40 glasova protiv, 11 uzdržano od 131 nije malo i to je jedna trećina. To pokazuje da nema jedinstva u Savetu Evrope. Videćemo šta će biti dalje - rekla je Pantić Pilja.

Prema njenim rečima, izvestilac SE za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je pokazala koliko je licemerna. 

- Prvo smo imali jedan sastanak političkog komiteta početkom marta gde je ona decidno rekla tri uslova - Zajednica srpskih opština, vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani i eksproprijacija zemljišta. I rekla je da, ukoliko dođe do napretka, ona će informisati Politički komitet SE. Desilo se vraćanje zemljišta, oni su to proglasili svojevrsnim uspehom... - navela je Pantić Pilja. 

Dodala je da smatra da je Bakojani promenila mišljenje na poziv premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

- Ali čitavu priču ulaska lažne države Kosova u SE gurala je Nemačka i to je svima jasno - rekla je Pantić Pilja. 

Foto: SPS

 

Dodala je da je Bakojani trebalo da dođe u Prištinu, Brisel i Beograd, ali da jedino nije posetila Beograd, iako je dogovorila posetu sa predsednikom Vučićem. 

- Iza leđa se radilo, zaboravili su na ZSO koja je zaista osnovni princip i mi smo istakli to. I rekli joj da ukoliko ZSO ne bude konstituisana pre nego što lažna država Kosovo uđe u Savet Evrope, oni to nikad neće uraditi. Posebno što je prekjuče bilo 11 godina od Briselskog sporazuma - rekla je Pantić Pilja.

Što se tiče rasprave na kojoj je data preporuka za prijem tzv. Kosova u SE, Pantić Pilja je rekla da je bila dosta mučna.

Dodala je da je možda i bila oštrija i da u SE nisu navikli svakako na takav vid govora. 

Ona je zahvalila svim članovima srpske delegacije, rekavši da su se svi borili i dali svoj doprinos, osim člana delegacije koji je bio iz Narodnog pokreta Srbije.

Povodom komentara grčkog ministra spoljnih poslova da će Grčka biti uzdržana prilikom glasanja za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, Pantić Pilja je navela da, uzevši u obzir koliko je štete napravila Dora Bokajani, to bi sad "bio uspeh".

- Ako vi imate jednu Mađarsku, koja je priznala tzv. Kosovo, a glasa protiv ovoga, onda se postavlja pitanje stava Grčke prema Srbiji. I zaista jeste sramotno. Mi smo imali kolege iz Mađarske, iz Francuske, što su sve 'priznavači' (tzv. Kosova) i iz Italije, koji su glasali protiv ovog mišljenja, neki su bili uzdržani. I naši tradicionalni prijatelji Kiprani, Španci, koji su apsolutno bili protiv ovoga - rekla je ona.

Prema njenim rečima, Bokajani je bila u poseti Kipru i tražila je susret sa predstavnicima tamošnjih vlasti, želeći da im, kako kaže Pantić Pilja, objasni da slučaj tzv. Kosova nije isto što i slučaj Severnog Kipra.

Pantić Pilja je navela da će konačni sud o članstvu doneti Komitet ministara 16. i 17. maja i da je, ukoliko se pitanje članstva tzv. Kosova stavi na dnevni red, potrebno dve trećine glasova svih članova Saveta Evrope da bi predlog prošao, što znači glas 31 države.

Navela je da će situacija na Komitetu ministara biti bolja nego pri glasanju u PSSE, jer Srbija tu može da računa na glas Azerbejdžana, čija delegacija je suspendovana u PS pa nije mogla tada da glasa za Srbiju.

Pantić Pilja je poručila da još nije gotovo i da će se Srbija boriti.

Dodala je da se ipak vidi neki napredak, pošto su francuski i italijanski poslanici podneli određene amandmane koji se tiču ZSO, a neki od njih su glasali protiv ili su bili uzdržani.

- Vidi se da je razgovor (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i (predsednika Francuske Emanuela) Makrona dao rezultate - zaključila je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija