• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.05.2024

19:42

Mali: Srbija izabrala dalje jačanje saradnje sa dokazanim prijateljima, Kinom

Tanjug

Politika

Mali: Srbija izabrala dalje jačanje saradnje sa dokazanim prijateljima, Kinom

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija u uslovima svetske nestabilnosti odlučno izabrala dalje jačanje saradnje s dokazanim prijateljima kao što je Kina.

On je za naučni časopis „Napredak” koji izdaje fondacija „Za srpski narod i državu” kazao da i pored geografske distance, dve države dele zajedničke vrednosti i cilj - blagostanje naših naroda.

- Zbog toga ne iznenađuje što naša ekonomska saradnja beleži konstantan uzlazni trend. Kina je prisutna u svim našim najvažnijim ekonomskim poduhvatima, kao što su jačanje saobraćajne infrastrukture, beogradski metro i izgradnja Expo 2027 kompleksa, jer našu saradnju podupire čelično prijateljstvo - napisao je Mali.

Saradnja Srbije i Kine ključni faktor razvoja

On je naveo i da je u protekloj deceniji saradnja između Srbije i Kine postala ključni faktor u ekonomskom razvoju naše zemlje, kao i da je Srbija prva zemlja Srednje i Istočne Evrope koja je uspostavila strateško partnerstvo sa Kinom 2009.

Prema rečima Malog, poseban zamah saradnje zabeležen je od 2013, da bi 2016. godine ona bila podignuta na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, koje predstavlja okosnicu izuzetno uspešne saradnje.

- Kina je danas jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, mereno kako po obimu robne razmene i vrednosti srpskog izvoza, tako i po vrednosti investicija i zajedničkih projekata. Usponu bilateralnih odnosa značajno su doprineli čelično prijateljstvo dve države i snažna politička podrška na najvišem nivou - predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga - rekao je on.

Foto: Tanjug

 

Kako je istakao, saradnja Srbije i Kine odvija se intenzivno i u multilateralnim i plurilateralnim forumima saradnje, posebno u okviru kineske inicijative novog puta svile „Pojas i put”, koja je pokrenuta 2013. godine, kao i kroz mehanizam Kina-CIEZ.

Mali ističe i da ove inicijative i forumi otvaraju mogućnost za razvoj ekonomske saradnje u širokom spektru različitih oblasti i dodatno jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

On je naveo i da kineske investicije u Srbiji u prethodnom periodu beleže snažan rast i da od 2010. do kraja trećeg kvartala 2023. one iznose 4,76 milijardi evra.

- U periodu od 2012. kada je udeo kineskih stranih direktnih investicija u Srbiji iznosio svega 0,1 odsto uz ostvaren ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) od 1,3 miliona evra, Kina je za samo deset godina dospela na prvo mesto po SDI u Srbiji, sa uloženih 640,4 miliona evra u 2021 - napisao je Mali.

Kako je dodao, Kina je već 2022. investirala čak 1,4 milijarde evra u Srbiju, što čini trećinu ukupnih SDI u Srbiji te godine.

Prema njegovim rečima, osim što su kineske investicije koncentrisane na automobilsku industriju, energetiku i rudarstvo, metalsko-mašinsku industriju i elektroindustriju i direktno zapošljavaju blizu 30 hiljada ljudi, one su ravnomerno regionalno raspoređene, što značajno doprinosi regionalnom ekonomskom razvoju.

Foto: printskrin

 

Ukupna vrednost robne razmene

Mali kaže i da je ukupna vrednost robne razmene u periodu od 2012. do 2022. uvećana četiri, pet puta i istovremeno je izvoz iz Srbije u Kinu povećan čak 187,5 puta, odnosno sa 6,4 miliona dolara u 2012. na 1,2 milijarde dolara u 2022. godini.

On je naveo i da su među tri najveća izvoznika iz Srbije u svet već nekoliko godina unazad kineske kompanije Serbia Zijin Copper, Serbia Zijin Mining i HBIS Group Steel.

Istakao je i da će nedavno zaključen Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije sa Kinom, nakon stupanja na snagu, biti dodatni zamajac za unapređenje privredne saradnje, povećanje konkurentnosti srpske privrede, izvoza, proizvodnje i zaposlenosti, ali i uključenje srpskih kompanija u kineske i međunarodne lance snabdevanja, kao i povećanje zajedničkih investicija.

- I ponovno otvaranje direktne avio-linije kompanije Er Srbija s Kinom u 2022. dodatno je pogodovalo unapređenju privredne saradnje, ali i pospešilo turističku razmenu dve države - napisao je potpredsednik Vlade.

Mali je naveo i da je stabilnost postala nova stvarnost u Srbiji, što su potvrdile različite međunarodne institucije, i da investitori, međunarodne finansijske institucije i kreditne agencije ocenjuju Srbiju kao zemlju koja uspešno odgovara na razne izazove iz međunarodnog okruženja.

- Srbija je ostvarila impresivne ekonomske rezultate zahvaljujući adekvatnoj ekonomskoj politici, čime su podržani snažan ekonomski rast, niska inflacija i smanjenje javnog duga. Povećani prihodi, rast zapošljavanja i poboljšanje životnog standarda vidljivi su rezultati ove politike - napisao je Mali.

Dodao je i da je uprkos velikoj neizvesnosti, srpska privreda pokazala značajnu otpornost, koja se ogledala, pre svega, u očuvanoj makroekonomskoj stabilnosti, uz povoljne izglede za ekonomski rast i očuvan status Srbije kao poželjne investicione destinacije.

Mali je napisao da je i Kina uprkos nestabilnom globalnom okruženju, u 2022. ostvarila rast BDP od tri odsto, a premašen je i projektovani rast za 2023. od pet odsto i zabeležen rast BDP od 5,2 odsto.

Prema njegovim rečima, i obim spoljnotrgovinske razmene Kine sa svetom u 2023. godini premašio je 5,8 hiljada milijardi dolara, čime je učvršćena pozicija te zemlje kao najvećeg spoljnotrgovinskog partnera na globalnom nivou već sedmu godinu zaredom, a očekuje se da međunarodno tržišno učešće kineskog izvoza ostane stabilno na nivou od 14 odsto, prenosi Tanjug.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)
Live TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)

Udarna tema u svim svetskim medijima jeste pad helikoptera iranskog predsednika. Pojavljuje se veliki broj dezinformacija. Predsednik nije bio sam. Postojala su još dva helikoptera sa ministrima. Da li je predsednik Irana još uvek živ ili nije? Gosti "Info večeri" bili su Dragan Vasiljković, iz fondacije Kapetan Dragan, kao i profesor dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji.

19.05.2024

21:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!
Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić dvogodišnje devojčice iz Bora koja je nestala 26. marta u mestu Banjsko Polje, dok je bila pod nadzorom majke, Dejan Dragijević iz Zlota i Srđan Janković iz Luke, za koje je utvrđeno deset dana kasnije da su devojčicu udarili službenim kolima tamošnjeg vodovoda, a potom je udavili, bili su na psihijatrijskom veštačenju u bolnici u okviru Centralnog zatvora u Beogradu.

19.05.2024

20:53

Sport

Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"
Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"

Rusija je spremna da pruži pomoć u potrazi za helikopterom u kojem se nalazio predsednik Irana i istrazi uzroka incidenta, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za Sputnjik.

19.05.2024

22:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12