• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.05.2024

15:57

Pljačkaš tvrdio da tu stanuje, a u ormaru ženska garderoba: Svedok u Hagu - Ditrih Jenš o dešavanjima na KiM u junu 1999. godine!

Printscreen

Politika

Pljačkaš tvrdio da tu stanuje, a u ormaru ženska garderoba: Svedok u Hagu - Ditrih Jenš o dešavanjima na KiM u junu 1999. godine!

Podeli vest

Pred Specijalizovanim sudom u Hagu, u procesu protiv nekadašnjih lidera tzv. Oslobodilačke vojske Kosova svedoči Ditrih Jenš, nekadašnji oficir nemačkog KFOR-a koji je bio u Prizrenu od 12. juna do 28. juna 1999. godine i zadatak mu je bio da uspostavi red i zakon na terenu na Kosovu i Metohiji.

On je, na suđenju Hašimu Tačiju, Redžepu Seljimiju, Kadriju Veseljiju i Jakupu Krasnićiju, rekao da su njegovi vojnici, u pritvoru takozvane OVK u Prizrenu, u zgradi MUP u tom gradu, pronašli  ubijenog starca koji je bio vezan lisicom za stolicu i 15 prebijenih Albanaca, koje su oslobodili. Njih je tzv. OVK označio "kolaborantima, izdajnicima i špijunima" i imali su povrede po telu. 

Istakao je da je cilj bio da se KFOR uspostavi kao jedina vojna sila na terenu. On je zatim rekao da su neke oslobođene pritvorenike, ali i druge ljude koji su bili "izbeglice", vojnici KFORA smestili u jednu od četiri zgrade koje im je "srpski episkop poverio na čuvanje".

On je govorio o situaciji na terenu, pa je rekao da se "seća scene u kojoj je sveštenik bio primoran da uđe u crni automobili golf", a "naše vozilo nije bilo dovoljno moćno da ga prati".

Ispričao je i jedan događaj koji slikovito opisuje o stanju na terenu - jednog čoveka su zatekli u pljački, a on im je rekao da tu stanuje. 

Foto: Reuters

 

- Kada smo otvorili ormar videli smo da su unutra samo stvari starije žene - naveo je svedok. 

Govorio je i o osveti Albanaca, da je tzv. OVK pucala na jugoslovenske snage koje su se povlačile.

Branioci "četvorke" iznosili su već poznatu "odbranu" - da je svako mogao da kupi uniformu tzv. OVK i da se predstavlja kao njih, da je čovek koji je preminuo u pritvoru tzv. OVK umro od srca, da su se lokalni lideri tzv. OVK oglušivali zapravo o naredbe Tačija da se razoružaju. 

On je na pitanje advokata odbrane da li zna da su "Srbi ubili oko 10.000 Albanaca", rekao da mu ta brojka nije poznata. 

Prema optužnici, u zgradi bivšeg MUP-a u Prizrenu bio je jedan od više od 40 pritvora u kojima su pripadnici OVK počinili ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija , Veseljija, Seljimija i Krasnićija za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje  i najmanje 102 ubistva u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri tzv. OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija