• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer, RTS

22.05.2024

07:05

Dodik otkrio prvi korak Banjaluke ako dođe do usvajanja rezolucije o Srebrenici: Simbolični kraj multietničke BiH

Miloš Rafailović

Politika

Dodik otkrio prvi korak Banjaluke ako dođe do usvajanja rezolucije o Srebrenici: Simbolični kraj multietničke BiH

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će, u slučaju usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prvi korak Banjaluke biti sednica vlade u Srebrenici, odakle će poručiti da je ta rezolucija neprihvatljiva, nesprovodiva i ništava.

Dodik je rekao za RTS da nijedna akcija Republike Srpske neće biti usmerena ka destabilizaciji i nasilju, ali i da bi usvajanje rezolucije bio simbolični kraj multietničke Bosne i Hercegovine.

Dva dana pre glasanja o rezoluciji u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN u Njujorku, Dodik je rekao u emisiji "Takovska 10" da bi takva rezolucija poslužila neprijateljima koji bi se na nju pozivali protiv Srba u celini.

Što se tiče ponašanja zemalja u regionu kada je u pitanju rezolucija o Srebrenici, pre svega Crne Gore, Dodik je naveo da je sramno to što radi Crna Gora. Dodik je istakao da je bilo naivno verovati ranije da je moguće očuvati dobre odnose sa strukturom vlasti Mila Đukanovića u Crnoj Gori, ali da je gotovo neverovatno da sadašnja struktura nastavlja gotovo istim putem.

Dodik je rekao da ne vidi razlog da, ukoliko vlast u Crnoj Gori glasa za rezoluciju, Srbi daju legitimitet bilo kakvoj vladi koja to radi, čak i kad bi to značilo povratak Mila Đukanovića.

- Ova rezolucija će poslužiti, ili treba da posluži, pre svega muslimanima u BiH i onima koji njih prate, da nam stalno iznova to serviraju kao problem, da nas nateraju na tu vrstu moralne diskvalifikacije, a smatraju da je diskvalifikacija samo valjana onog trenutka kad vi sami sebe diskvalifikujete. Dotle, naravno, nema od toga ništa - ističe Dodik.

Dodik se u ponedeljak u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i patrijarhom Porfirijem.

- Vučić je uložio i ulaže ozbiljan napor, i on i njegov tim. Jer i on, verujem, isto tako razmišlja kao ja u ovom smislu da je to neki dokument koji će opteretiti značajno našu budućnost - naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, patrijarh i SPC razumeju da je to ne samo politička, nego istorijska nepravda prema Srbima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija