• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.05.2024

13:33

Brnabić sa predstavnicima Udruženja osoba sa invaliditetom: Briga o ljudima je naš najveći zadatak

Tanjug

Politika

Brnabić sa predstavnicima Udruženja osoba sa invaliditetom: Briga o ljudima je naš najveći zadatak

Podeli vest

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom i tom prilikom istakla da na čemu god da se radi, na prvom mestu mora da bude interes svih naših građana, navodi se u saopštenju pres službe Narodne Skupštine.

Ona je naglasila i da želi da nastavi da radi na ostvarivanju potreba organizacija i pojedinaca i podrži inicijative koje imaju za cilj da unaprede život svih kategorija osoba sa invaliditetom.

"Prethodnih godina za vreme mog mandata kao predsednice Vlade Srbije, sprovedene su brojne inicijative i projekti sa ciljem unapređenja položaja osoba sa invaliditetom. Pokrenuti su digitalni udžbenici za gluve na srpskom znakovnom jeziku, a za potrebe Nacionalnog prevodilačkog centra za srpski znakovni jezik obezbeđena je aplikacija 'SOS za gluve', koja omogućava besplatne telefonske pozive sa čujućim osobama posredstvom tumača za srpski jezik", rekla je Brnabić.

Uz pomoć sredstava partnera iz Evropske unije, uručeno je specijalizovano vozilo za prevoz osoba sa invaliditetom Udruženju distrofičara Beograda.

"Na inicijativu osoba sa invaliditetom, omogućeno je elektronsko izdavanje parking nalepnice, što predstavlja prvu elektronsku uslugu u Srbiji namenjenu isključivo osobama sa invaliditetom, a od uspostavljanja je podneto više hiljada zahteva putem portala eUprava u 51 lokalnoj samoupravi širom naše zemlje.Kako bi se dalje olakšao parking osobama sa invaliditetom i sprečilo nepropisno parkiranje na mestima namenjenim osobama sa invaliditetom, duplirana je kazna sa prethodnih 5.000 na 10.000 dinara", rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug

 

Ona je navela da je "dosta urađeno na poboljšanju pristupačnosti, pa tako za nepune tri godine postavljeno je više od 100 rampi u više od 40 lokalnih samouprava. U oblasti obrazovanja, u proteklih nekoliko godina rađeno je na unapređenju pristupačnosti 34 vrtića, 83 osnovnih i 42 srednjih škola i 23 fakulteta. Regionalne turističke atrakcije, poput vidikovca na Ovčarsko-kablarskoj klisuri biće u potpunosti pristupačne korisnicima invalidskih kolica.

"Takođe, radi se na poboljšanju pristupačnosti banja širom Srbije, a Sijarinska banja u Medveđi biće prva pristupačna banja u Srbiji. Obezbeđena su sredstva za opremanje i digitalizaciju sadržaja najveće biblioteke za slepe osobe na Balkanu „Dr Milan Budimir”. Postavljene su zvučne signalizacije na semaforima, gradi se i oprema za inkluzivna igrališta, organizuju kampovi za decu sa invaliditetom i sprovode se kampanje u cilju prevazilaženja predrasuda prema osobama sa invaliditetom", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima sve to je razlog da se nastavi sa radom, još više kako bismo stvorili društvo koje prepoznaje različitost i koje stvara jednake šanse za sve. Ona je predstavnicima udruženja poručila da je Narodna skupština mesto gde može na sistematičniji način da se utiče na izgradnju inkluzivnijeg društva, kao i da će na novoj funkciji nastaviti sa intenzivnim zajedničkim radom sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom.

Kao prvi korak, predsednica je najavila osnivanje interparlamentarne grupe narodnih poslanika i osoba sa invaliditetom kojom će se ona predsedavati, sa ciljem da se u kontinuiranom, zajedničkom dijalogu identifikuju goruće potrebe osoba sa invaliditetom i raditi na rešavanju najvećih poteškoća.

Sastanku u Parlamentu pored predsednice prisustvovali su i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Aleksandar Marković, predsednik Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Hadži Milorad Stošić. Prisutni su bili i predstavnici Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije, Saveza za pristupačnost Srbije, Saveza slepih Srbije, Organizacije slepih Beograda, Gradske organizacije gluvih Beograda i Udruženja distrofičara Beograda.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20