• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.05.2024

19:29

Skupština Republike Srpske donela važnu odluku: Protest protiv predložene rezolucije o Srebrenici

Tanjug / Wiki

Politika

Skupština Republike Srpske donela važnu odluku: Protest protiv predložene rezolucije o Srebrenici

Podeli vest

Narodna skupština Republike Srpske sa 65 glasova "za" od ukupno prisutnih 65 narodnih poslanika, usvojila je Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i opšteg međunarodnog prava koji je razmatran u okviru tačke dnevnog reda nazvane, "Stav NSRS o predloženoj rezoluciji o Srebrenici".

O toj temi poslanici su raspravljali na predlog predsednika NSRS Nenada Stevandića koji je dokument usaglasio sa premijerom i predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Predviđeno je upućivanje usvojenog dokumenta predstavnicima BiH, Srbije i Hrvatske, kao i državama svedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i ostalim zemljama članicama Ujedinjenih nacija.

Dokument ima 13 tačaka, a u prvoj se navodi kako "NSRS upućuje formalni protest kao odgovor na radnje preuzete u okviru neformalne grupe država 'međuregionalnog jezgra' koja je Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija dostavila konačni Nacrt Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici".

- Ovaj formalni protest prvenstveno se odnosi na Republiku Hrvatsku (Ugovornicu), kao i na Saveznu Republiku Nemačku, Republiku Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske i Sjedinjene Američke Države (države svedoci), kao i druge zemlje koje su učestvovale u sponzorisanju ili ko-sponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, procesu koji je u suprotnosti sa principima opšteg međunarodnog prava, posebno u suprotnosti sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i njegovim Aneksom 4 - navedeno je, uz ostalo, u dokumentu.

Pre izglasavanja poslanicima se obratio i narodni poslanik Nebojša Vukanović, sa osvrtom na davnu prošlost, a usvajanje rezolucije kojom se osuđuje ubijanje više od osam hiljada nevinih ljudi u i oko Srebrenice, opisao je kao zavađanje naroda - poručivši da "nije bilo stranaca, ne bi bilo ni rata devedesetih".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20