• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.03.2015

13:08

MISTAR ODBRANE: Sve više mladih vezuje svoju budućnost uz Vojsku Srbije

Vesti

MISTAR ODBRANE: Sve više mladih vezuje svoju budućnost uz Vojsku Srbije

Podeli vest

Ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je danas u Somboru svečanom polaganju zakletve profesionalnih vojnika i vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i tom prilikom istakao da sve veći broj mladih u Srbiji svoju budućnost vezuje za sistem odbrane

Pozdravljajući mladiće i devojke, njih ukupno 217, koji su se u somborskoj kasarni zavetovali čašću da će čuvati i braniti svoju otadžbinu, Gašić je podsetio da je vojnička zakletva oduvek imala posebno mesto u bogatoj i slavnoj istoriji srpskog naroda i vojske.
 

Draganić: Vojska posao za smele i odvažne

U kasarni "Petar Bojović” u Sinkovcu kod Leskovca danas su vojničku zakletvu položili vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka i profesionalni vojnici.
Zakletvu je pred starešinama, roditeljima i prijateljima, položilo 209 vojnika među kojima su i 24 žene.
Zamenik načelnika generalštaba Vojske Srbije (VS) general potpukovnik Jovica Draganić poručio je vojnicima da vojnički poziv nije lak ali je častan i doprinosi napretku zemlje.
- Vojnički život i vojnički poziv nisu laki ali su sigurno najčasniji među profesijama. Vojni poziv je izuzetno odgovoran, povezan sa rizicima i realnim opasnostima. Vojska ide tamo gde je najteže. U vodu, u vatru, u smetove,u blato, u dim. To je posao za smele i odvažne - rekao je general Draganić.
Nakon polaganja zakletve, vojnici su dobili prvo vikend odsustvo.

- Odlukom da dobrovoljno služite vojni rok pokazujete da ste odvažni i spremni da služite uzvišenom cilju - unapređenju bezbednosti i ugleda Srbije - rekao je Gašić obraćajući se vojnicima posle polaganja zakletve.

Napominjući da im zadatak neće biti nimalo lak i da će zahtevati mnogo odricanja, discipline i istrajnosti, ministar je naglasio da su srpski vojnici oduvek bili i da će i ubuduće biti u prvim redovima, pokazujući tako "kako se čuva, brani i voli zemlja, kako se pomaže onima koji su ugroženi".

Ministar odbrane poručio je roditeljima mladih vojnika da će Vojska Srbije brinuti o njihovoj deci i učiniti da se vrate kućama kao formirani ljudi obogaćeni znanjem i vrlinama koje krase svakog vrednog i poštenog čoveka.

U kasarni "Aerdorom", zajedno sa generacijom vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, po prvi put u istom stroju zakletvu su položili i žene kandidati za profesionalne vojnike iz više jedinica Vojske Srbije.

Među njima je 179 vojnika na doborovoljnom služenju vojnog roka, a od toga 12 je žena.

Zakletvu je položilo i 35 kandidatkinja za profesionalne vojnike.


Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, među kojima i predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, crkava, parvosduja, prosvete, udruženja i roditelji, supruge, deca i rodbina mladih vojnika.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bivsi

pre 9 godina

Ja sam neko ko je se vodio tom logikom nema posla ,trazio neku sigurnost i pre par godina se prijavio za selektivnu obuku za prijem u specijalnu brigadu ,prosao istu i u pomenutoj jedinici radio par mesec , video koliko je sati i zahvalio se na saradnji,u danasnju vojsku dolaze deca sa sela,siromasna,pomalo i ogranicena u svom poimanju zivota,iole pametan mlad covek i malo sirih shvatanja kada je u pitanju svakodnevnica u danasnje vreme moze da nadje mnogo lepsa zanimanja.

Dragomir

pre 9 godina

,,Бивси,, ако иста висе не мрзим а то је писање ,,енглеском азбуком!Просао обуку и после кратког времена напустио ваљад мислио да це пензију доцекати излезавајуци се по канцеларијама!Ја толико!

Dragomir

pre 9 godina

,,Бивси,, не стављај ми минусе већ нађи некога да ти инсталира српску ЋИРИЛИЦУ и LATINICU?Српска ћирилица је најбоље писмо на свету!Званично!Једно слово - један глас!Шта видиш то и кажеш!

Izbori 2024

Vesti

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)
Društvo

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)

Hraniteljku iz sela Voluja kod Kučeva (ime poznato redakciji), zaprepastila je tragična vest da je maleni A.J. (6) kojeg, kako kaže, voli više od života, tragično preminuo. Naime, u lokalnim medijima se pojavila informacija da se dete zadavilo čepom od soka u utorak 9. aprila i da je sahranjeno sutradan. Reporterka Informera uputila se na lice mesta, kako bi utvrdila šta se zapravo dogodilo.

15.04.2024

22:41

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set