• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.04.2015

07:07

DANAS POČINJE UPIS PRVAKA, u Srbiji više đaka nego lane

Vesti

DANAS POČINJE UPIS PRVAKA, u Srbiji više đaka nego lane

Podeli vest

Upis dece u prvi razred osnovne škole zvanično počinje danas, a sudeći po statističkim podacima, ove godine u školskim klupama širom Srbije možemo očekivati više prvaka

U školskoj 2015/16. godini upisuju se sva deca rođena od marta 2008. do marta 2009. godine i po statističkim pokazateljima u tom periodu rođeno je 68.740 dece, rekla je Tanjugu pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Željka Radojičić Lukić.

- Možemo da očekujemo više prvaka - rekla je Lukić i podsetila da je prošle godine upisano 66.276 prvaka.

Od dokumenata su potrebni izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, potvrda da je dete pohađalo predškolski program, a treba i da obavi sistematski pregled, ima uverenje od lekara da je sposobno za školu i dokaz o vakcinaciji.

- Trudićemo se da upišemo svu decu. Zvanično upis traje do kraja maja, ali ćemo upisati i dete koje dođe u septembru - rekla je pomoćnica ministra u izjavi Tanjugu, prvoj pošto je pre nekoliko dana imenovana na tu funkcijiu.

Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije.

 

Lukićka objašnjava da je postoji nekoliko grupa dece kojima je potrebna posebna pažnja, kako učitelja tako i stručnih saradnika škole. To su deca sa invaliditetom, deca koja imaju teškoće u učenju, sa smetnjama u razvoju i deca iz marginalizovanih društvenih grupa. 

Za njih je potrebno napraviti individualni obrazovni plan koji podrazumeva prilagođavanje nastavnih sadržaja đaku, što učitelji, kako je rekla Lukić, već znaju.

Postoji mogućnost da dete ranije krene u školu, sa šest do šest i po godina, ali tek nakon provere spremnosti za polazak u školu. Takođe, ako dete starije od sedam i po godina, zbog bolesti ili drugih razloga, nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja. 

Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja, ali na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima škole, dete može pohađati i školu kojoj teritorijalno ne pripada. 

Lukić, koja je do pre nekoliko dana bila učiteljica đacima trećeg razreda u Gornjoj Toplici kod Mionice, poručila je roditeljima budućih prvaka da opušteno prođu kroz čitavu proceduru testiranja i durgih priprema.

- A poruka prvacima je da je škola velika igraonica ali i učionica, sve ono što su imali u predškolskom, imaće delimično i u školi samo će osvajati više znanja i imaće više drugara - rekla je Lukić, uz poruku učiteljima da budu pažljivi, vredni i da decu dočekaju sa osmehom. 

Kada su u pitanju beogradske škole, centralne opštine imaju sve manje đaka pa su, u borbi da zadrže odeljenja, uveliko krenule u "potragu" za prvacima, kroz reklamne kampanje, organizovanje otvorenih vrata, otvaranjem produženog boravka, posetama vrtićima.

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu predviđa broj učenika prvog razreda školske 2015/16. na osnovu broja rođene dece u Beogradu u 2008. godini, koji će u septembru postati prvaci. U Beogradu je 2008. godine rođeno 17.000 dece, rečeno je Tanjugu u Sekretarijatu.

Prošle godine je u beogradske škole upisano nešto više od 16.000 prvaka.

Ove godine besplatne udžbenike dobiće najsiromašnija deca a u Sekretarijatu podsećaju da u školama ostaje udzbenika iz prethodnih godina. 

Udžbenici su vlasništvo škola i škole ce moći da raspolažu njima, kao i da podele učenicima knjige koje nisu uništene, rečeno je u Sekretarijatu
.

Prema zakonu, osnovna škola je obavezna i roditelj ili staratelj plaća kaznu od 5.000 do 25.000 dinara ako ne upiše dete u školu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka
Društvo

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka

Na prvoj deonici Dunavskog koridora završeni su radovi u levoj traci, u smeru od auto-puta E75 ka Požarevcu, na koju se prebacuje saobraćaj, kako bi se rekonstruisala i desna traka tako da će prvih 21 kilometar brze saobraćajnice od auto - puta do Požarevca biti završeno i pušteno u saobraćaj do kraja godine, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

23.04.2024

09:49

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set