• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.05.2015

15:14

IZA KULISA SABORA SPC Buna protiv Amfilohija!

Vesti

IZA KULISA SABORA SPC Buna protiv Amfilohija!

Podeli vest

Peticiju episkopa bačkog Irineja protiv razrešenja vladika mileševskog Filareta i kanadskog Georgija potpisao 21 od ukupno 37 članova Sabora. Većina vladika traži da se ograniči "samovolja" mitropolita crnogorskog Amfilohija!

Važno jedinstvo
Nadam se da će naš episkopat, gledajući na Svetog Savu, pomiritelja zavađene braće, smoći snage da očuva jedinstvo
Vladimir Dimitrijević, verski publicista

Većina vladika, članova Sabora SPC, njih 21 od ukupno 37, potpisalo je peticiju protiv razrešenja vladika mileševskog Filareta i kanadskog Georgija!

Ova peticija čiji je inicijator episkop bački Irinej ima za cilj, objašnjavaju u vrhu SPC, da ograniči samovolju mitropolita crnogorskog Amfilohija.

- Bojim se da je Amfilohije, daleko od očiju javnosti, oteo nadležnosti patrijarha Irineja i da sada uz pomoć vladike hercegovačkog Grigorija pokušava da smeni sve koji mu nisu po volji. Nedopustivo je da se episkopi SPC razrešuju, a da niko ne zna zbog čega se to dešava... - kaže za Informer jedan od vladika koji učestvuju u radu Sabora.

Kako saznajemo, pored vladike bačkog Irineja, "bunu protiv Amfilohija" predvode i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop braničevski Ignjatije i vladika banjalučki Jefrem. Njihovu peticiju protiv uzurpacije vlasti od strane Amfilohija i Sinoda (crkvena vlada, prim. ur.) potpisao je 21 od ukupno 37 episkopa. Među potpisnicima je i episkop šabački Lavrentije, koji je član i Sinoda (vidite okvir).- Neki mediji su objavili da peticija ima za cilj rušenje patrijarha, jer je on naklonjen Amfilohiju, ali to apsolutno nije tačno! Mi upravo želimo da zaštitimo patrijarha od samovolje Sinoda i Amfilohija. Sinod, prema crkvenom ustrojstvu, nema pravo da razrešava vladike bez obrazloženja i saglasnosti Sabora, što je ovde bio slučaj - objašnjava sagovornik Informera i dodaje da se niko ne protivi finansijskoj istrazi u eparhijama, niti želi da zaštiti Filareta i Georgija od bilo čega što su eventualno nezakonito uradili.

Tanjug

Komentarišući ove navode, verski publicista Vladimir Dimitrijević ocenjuje da je u ovom trenutku najvažnije očuvati jedinstvo SPC u pravoslavnoj veri.

Filaret je razrešen po nalogu ambasade SAD jer je meni dao orden.
Vojislav Šešelj, predsednik SRS

- SPC je stožer srpskog naroda. Oni koji nam ne žele dobro, među kojima je, svakako, i Vatikan, bili bi radi da vide višestruki raskol među Srbima, posle kog bi domaći vatikanofili mogli da prihvate i Stepinca za "krsnu slavu"... Nadam se zato da će naš episkopat, gledajući na Svetog Savu, pomiritelja braće, smoći snage da prevaziđe sukobe i nastavi putem sloge koja Srbina spasava - apeluje Dimitrijević.

Inače, sličan sukob u vrhu SPC dogodio se i kada je svojevremeno odlučivano o razrešenju tadašnjeg vladike raško-prizrenskog Artemija. Rasprava i podele po tom trajale su godinama, ali je, za razliku od Filareta i Georgija, Artemiju tada data prilika da se izjasni pred Saborom.

- Vladikama Filaretu i Georgiju ni ta mogućnost nije pružena, već je Sinod formirao komisije i na osnovu njihovih izveštaja privremeno ih razrešio - podvlači izvor Informera, napominjući da bi danas na dnevnom redu sednice Sabora trebalo da bude rasprava upravo o ovim izveštajima.

Tanjug

 


 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PAVLE

pre 8 godina

DA SE IZJASNI PATRIJARH SRPSKI - A NE "OVI" ŠTO "TESTERIŠU" ADVOKATURU U NJEGOVO IME !! NEMA POTREBE DA ŠTITITE NIKOGA - OD BOGA! A BOG SVE VIDI,. SVE ČUJE I SVE ZNA !!! NE SUDITE - DA VAM SE NE SUDI !!! NEMA ČISTE SAVESTI - BEZ DUHA SVETOGA NA NJOJZI !!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set