• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.05.2015

15:35

HOĆE POSAO, PA I POD ZEMLJOM! U Resavici zaposlen 201 rudar!

Vesti

HOĆE POSAO, PA I POD ZEMLJOM! U Resavici zaposlen 201 rudar!

Podeli vest

U rudnicima Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica poslednjih nekoliko dana zaposlen je 201 rudar, izjavio je predsednik sindikat tog preduzeća Goran Nikolić
Tanjug

U Rudniku "Rembas" zaposlilo se 80 rudara, u "Lubnici" 40, Ibarskim rudnicima 21, Rudniku "Soko" 25, Jasenovcu 12, Štavlju 12 i Aleksinačkim rudnicima 11 rudara, precizirao je Nikolić za Tanjug.

Zapošljavanje novih rudara u rudnicima JP Resavica odobrila je Vlada Srbije početkom ovog meseca.

Reč je o mladim ljudima, direktnim kopačima uglja koji su došli na mesta svojih kolega koji su prošle godine otišli u penziju, objasnio je Nikolić.

Interesovanje je bilo veliko, nekoliko hiljada molbi, "samo u Ibarskim rudnicima preko 1.000", istakao je Nikolić i objasnio da se rudnici nalaze u opštinama "gde vlada ekstremna nezaposlenost, jer od preduzeća još samo rade rudnici i zato je velika navala na svako radno mesto".

Zbog nedostatka rudara, rudnici su proizvodili oko 1.000 do 2.000 tona manje uglja dnevno a to je ogroman gubitak za naše preduzeće, ocenio je on.


Pored toga, prazne jame su bile i pretnja za bezbednost jer kada nema ljudi u jamama nema ko da kontroliše bezbednost, dodao je Nikolić.

Predsednik Nadzornog odbora JP PEU Marko Maljković izjavio je ranije Tanjugu da je nedostatak jamske radne snage u rudnicima JP PEU, "najizraženiji problem uz nedostatak finansijskih sredstava za investicione radove".

Ministarstvo rudarstva i energetike je već duže vreme tražilo način za zapošljavanje novih rudara, prvenstveno na mesta onih koji su otišli iz JP PEU po sili zakona, u penziju, napomenuo je Maljković.

On je podsetio da su rudnici JP PEU, za prvo tromesečje, i uz hronični nedostatak rudara, i brojne druge probleme (hapšenje generalnog direktora i još nekoliko ljudi), plan proizvodnje uglja 
ostvarili sa 102 odsto. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set