• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.07.2015

08:16

PODIGNUT ZLATNI KRST na manastir Bešenovo na Fruškoj Gori (FOTO)

Vesti

PODIGNUT ZLATNI KRST na manastir Bešenovo na Fruškoj Gori (FOTO)

Podeli vest

Na manastir Bešenovo koji se nalazi na zapadnim obroncima Fruške Gore juče je postavljen impoznantni, pozlaćeni krst čime je ovaj pravoslavni hram posle više od sedam decenija kompletiran

Na manastir Bešenovo koji se nalazi na zapadnim obroncima Fruške Gore danas je postavljen impoznantni, pozlaćeni krst čime je ovaj pravoslavni hram posle više od sedam decenija kompletiran.

Ponovna izgradnja manastira, koga su 1941. zauzele i opljčkale ustaše a dve godine kasnije i srušile do temelja, počela je pre dve i po godine. Prva cigla postavljena je tačno pre godinu dana, 5. jula 2014.

Podizanju krsta je prethodilo osveštenje a krst je osveštao vladika sremski Vasilije. 

Tanjug

Starešina manastira, iguman Arsenije Matić rekao je Tanjugu da je za godinu dana urađen ogroman posao a da je kruna svega toga današnje postavljanje krsta.

- Iskren da budem, pomalo sam i umoran jer je ovo zaista veliki i obiman posao. Mislim da će retko ko imati zamerku na ovaj božji dar jer je manastir podignut bukvalno iz pepela, a još uvek nema ni svoju šljivu ni svoju njivu, ali zato ima dušu svog naroda koja svedoči ovom veličanstvenom prizoru postavljanja krsta - rekao je iguman Arsenije u trenutku dok je ogromna dizalica polako i kontrolisano podizala krst na kupolu manastira.

Iguman je iskreno kazao kako da iako je umoran da je "radost duše neizreciva".

Nekoliko desetina meštana i gostiju danas je prisustvovalo podizanju pozlaćenog krsta visokog 2,6 metara, širokog 1,75 metara i teškog više od 100 kilograma na kupolu visine 17,5 metara.

Pozlatu krsta uradio je Marko Kričković iz Novog Sada koji je rekao Tanjugu da je posao završio za 20 dana iako je realno trebalo da se radi 40 dana ali je "naloženo da se što pre završi pa je tako i učinjeno".

- Na pozlatu je utrošeno 40k svezaka sa zlatnim listićima i radi se od 24-karatnom zlatu - rekao je Kričković koji je pre ovog krsta radio pozlatu krstova na crkvi u Petrovaradinu, Čurugu i hramu na Novom Naselju u Novom Sadu.Darodavac krsta je porodica Stančević iz Futoga. 

Tanjug

- Prilikom jedne posete ovom mestu i razgovora sa ocem Arsenijem, ođednom nam je pala na pamet ideja da budemo donatori krsta i to smo se u porodici i dogovorili. U stvari, jednom reču, to je bila božja volja jer nas je "kupilo" i ovo mesto i atmosfera i iguman Arsenije - rekao je Tanjugu Pero Stančević.

Manastir Bešenovo je sagrađen u 13. veku. Kroz istoriju je mnogo puta pljačkan i rušen ali je uvek iznova obnavljan. Temelji manastira najduže su bili razrušeni nakon poslednjeg rušenja u Drugom svetskom ratu a ono što karakteriše ovaj manastir i što ga razlikuje od svih ostalih 17 na Fruškoj Gori je činjenica da su ga podigli Nemanjići dok su sve ostale manastire podigli članovi loze Brankovića.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set