• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Stojković

23.07.2015

15:08

ZMIJE OKUPIRALE VRANJE zavlače se u kola i kuće! (FOTO)

Vesti

ZMIJE OKUPIRALE VRANJE zavlače se u kola i kuće! (FOTO)

Podeli vest

Posle dva sata mukotrpne borbe sa zmijom, smuk dužine oko metar i po izvađen je iz automobila u mehaničarskoj radionici u Vranju gde su u poslednih mesec dana ovakve situacije svakodnevne

Jedan prolaznik jutros je video rep zmije na auspuhu parkiranog automobila u naselju Viktor Bubanj, a akciju izvlačenja preuzeli su ljudi iz Udruženja za zaštitu gmizavaca.

Smuk je bio zavučen iznad rezervoara automobila, pa su "hvatači" morali vozilo da podignu na dizalicu i skinu ceo rezervoar. Sonda kamerom nije bilo lako utvrditi vrstu gmizavca. U početku su pretpostavljali da je reč o poskoku ili šarki, ali se na kraju ispostavilo da je, ipak, bezopasni smuk.

Tokom letnjih meseci često dobijamo prijave građana vezane za pojavu gmizavaca. Na svaki poziv izlazimo na lice mesta i ukoliko utvrdimo da je prijava osnovana, angažujemo stručnjake iz Udruženja za zaštitu gmizavaca. Ipak, te životinje ne treba ubijati, nego vratiti tamo gde im je mesto, u prirodu - kaže Srđan Stošić, načelnik Komunalne policije Srđan Stošić.

Informer

Prema rečima komunalnih policajaca ovo je šesti slučaj pojave zmija u gradu u poslednje vreme.

Imali smo nedavno zmiju na drugom spratu kuće u naselju Raška. Pa smo imali intervenciju ispred jednog vrtića, ali srećom nikoga nisu napadale. Uglavnom je reč o smukovima koji nisu otrovni. Dobro je i to što građani imaju poverenja u nas, pa nam javljaju kada bilo šta primete -  kaže komunalni policajac koji je učestvovao u akciji vađenja zmije iz automobila.

Član Udruženja za zaštitu gmizavaca iz Vladičinog Hana Dragoslav Đorđević koji je predvodio današnju akciju kaže da je "tvrdoglavi" smuk u automobilu jedan od najtežih slučajeva, od kako udruženje radi.

Informer

- Zmija je bila na veoma nepristupačnom mestu. Uz pomoć kamera smo nekako uspeli da je lociramo, a onda smo jedva uspeli da je izvadimo. Reč je o smuku srednje veličine i to je potpuno bezopasna zmija. Nju, kao i svaku životinju koju uhvatimo vraćamo u prirodu, jer su one lanac ishrane kod nas. Ove godine, od kako su počele visoke temperature gotovo svakodnevno imamo slične intervencije - kaže Đorđević.

On na kraju apeluje na sve građane da održavaju svoja dvorišta i adekvatno odlažu otpad, jer se mogu stvoriti zmije koje zapravo jure glodare.

Informer

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set