• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

27.08.2015

11:13

UBI NAS BELA KUGA! 370 sela bez beba u opštini Aleksandrovac

Vesti

UBI NAS BELA KUGA! 370 sela bez beba u opštini Aleksandrovac

Podeli vest

U Aleksandrovcu se već drugi dan održava, peti po redu, nacionalni kongres o deci i natalitetu...

Međunarodni naučni skup o "beloj kugi" okupio je oko 40 eminentnih naučnika iz zemlje i inostranstva na temu "Buđenje srpskog naroda". 

Skup je otvorio domaćin, predsednik opštine Aleksandrovac, Jugoslav Stajkovac i pozdravio prisutne goste.

- Žalosno je da nas ni ovaj, peti put, kada govorimo o ovoj temi, nije udostojio niko od predstavnika državnih organa čiji bi prvorazredni posao, između ostalog, trebalo da bude i briga o natalitetu. Teško je shvatiti šta je to prioritetnije danas od ove teme no, valjda, oni, danas odsutni, a plaćeni i da o ovome brinu to znaju - zapitao se Stajkovac.

Središna tema skupa su negativni demografski trendovi u Srbiji koji ozbiljno ugrožavaju budućnost i opstanak srpskog naroda i države.

Višedecenijski problemi u ovoj oblasti dolaze do prelomne tačke, a natalitet nije uspeo da se nametne kao pitanje svih pitanja. Surovi podaci i sumorne prognoze ljudi od struke iz oblasti demografije ne uspevaju da utiču na definisanje hijerarhije prioriteta koje država treba da rešava, čulo se na skupu.

Inače, u poslednjih 10 godina u čak 370 sela nije se rodila ni jedna beba, pa će nas, po prognozama demografa do 2050. biti za 500.000 manje (pojedine prognoze su još dramatičnije), kada će, po tim procenama, prosečna starost u Srbiji dostići čak 47 godina a četvrtinu populacije činiće stariji od 65 godina.

Poražavajući podaci izneti su javno pre četiri godine na prvom srpskom saboru o natalitetu  u Aleksandrovcu pod nazivom "Kolevka je najveće prostranstvo".

Na ovu temu krajem meseca raspravčljaće Kruševac, a naredne 2016. godine Vrnjačka Banja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set