• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

28.08.2015

10:35

U ČAST VINA I GROŽĐA Župska berba od 24. do 27. septembra

Vesti

U ČAST VINA I GROŽĐA Župska berba od 24. do 27. septembra

Podeli vest

Više od pet decenija "Župske berbe" u čast bogatstva ubranog u nedrima Župe, u čast groždja, sunca i truda marljivih Župljana, sa aleksandrovačke Fontane vina će po 52. put poteći mlada vinova ružica...

Ovogodišnja "Župska berba" biće od 24. do 27- septembra, a predsednik Opštine Aleksandrovac Jugoslav Stajkovac, koji je i predsednik Organizacionog odbra berbe, poziva sve ljubitelje božanskle ambrozije da dođu u što većem broju i da piju mlado vino koliko hoće i mogu.   

Najveća svetkovina vinogradara Aleksandrovačke Župe i ove godine okupiće brojne vinare i izlagače, kao i sve ljubitelje ovog nektara, pitkog Župskog vina, koje će se točiti besplatno dok god traje berba.

Uz gurmanuluke dobrodošlice i čašicu Župskog vina u Vinskoj ulici posetioci će imati priliku da učestvuju u karnevalu, da prisustvuju defileu učesnika "Žuspke berbe" da posete brojne koncerte i izložbe, kao što je Poljoprivredna izložba, gde će brojni izlagači predstaviti neizmerno bogatstvo ove prapostojbine vina.

Kao poseban užitak na "Župskoj berbi"  je Župska svadba, na kojoj mlada, kao u stara dobra vremena, bosonoga mulja groždje.

Informer

Ova tradicionalna manifestacija u Aleksandrovcu održava se od 1963. godine, dok sama proizvodnja vina u ovoj regiji seže davno u istoriju, a svi zainteresovani mogu pogledati postavku jedinstvenog župskog Muzeja vinarstva i vinogradarstva, koja ilustruje razvoj vinogradarstva  aleksdandrovačke Župe, koja je s pravom ponela ime "Župa, okeanija vina i ljubavi".

U Župi se naslednici više od 100 porodičnih župskih vinarija iz 12. veka ponose na svoje grožđe. 

Informer

Prema istorijskim i arheološkim izvorima u Župi se na tragu vina živi već više od 3.000 godina. Župa zauzima značajno mesto u vekovnoj tradiciji srpskog vinogradarstva i vinarstva.

U pisanim  dokumentima prvi put se pominje još 1196. godine u Studeničkoj povelji, gde stoji zapisano da je župan Stefan Nemanja manastiru Studenici darovao vinogradarska sela u Župi. Nekada su i tri najveća srpska manastira Hilandar, Studenica i Žiča, kroz čitav srednji vek imali svoje vinograde i podrume vina u Župi.

Slavni srpski klnez Lazar imao je u Župi svoje podrume u poljani Kruševica, koja se nalazi u kotlini između Kopaonika, Željina, Goča i Jastrebca. 

Rajskom ružicom je knez Lazar 1389. godine obslužio svoju vojsku pred polazak na boj na Kosovu. Vino je u Župi vekovima bilo znak moći, bogatstva, vlasti, ali i izvor opstanka.

Pili su ga keltski ratnici, riimski legionari,vizantijski stratezi, turski begovi, srpski župani i  carevi, episkopi i arhiepiskopi…

Župsko vino i dalje toči, a sa Fontane vina po 52. put služiće ga najlepše mlade Župljanke.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set