• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

13.10.2015

21:08

UZBUNA U POŽAREVCU: Voda iz vodovoda nije za upotrebu!

Vesti

UZBUNA U POŽAREVCU: Voda iz vodovoda nije za upotrebu!

Podeli vest

Zbog povećane količine nitrata, voda iz požarevačkog Gradskog vodovoda proglašena je neispravnom za piće i pripremanje hrane, prenosi RTS

Sa maksimalno dozvoljenih pedeset miligrama u litru vode, nitrati u požarevačkom vodovodu skočili su na 60 miligrama. Uzrok je, kažu, dugotrajna suša i ekstremno nizak vodostaj Velike Morave, zbog kojeg je pao nivo vode u bunarima na vodoizvorištu Ključ, a samim tim i kvalitet vode u njima.

Kako bi se kvalitet vode vratio u normalne okvire, u vodovodu su prinuđeni da smanje proizvodnju.

Za građane Požarevca voda će biti dopremana iz Kostolca, u cisternama koje će biti postavljene na više gradskih lokacija. Za javne ustanove poput bolnice i vrtića obezbeđeni su bidoni.

Voda iz gradskog vodovoda nije za piće i pripremanje hrane, ali je bakteriološki ispravna, pa nema opasnosti od zaraze.

Povećana količina nitrata ne može akutno da ugrozi zdravlje ljudi, kažu u požarevačkom Zavodu za javno zdravlje. Ipak, ne preporučuje se da je koriste hronični bolesnici i deca mlađa od dve godine.

Koliko će ovakva situacija potrajati niko od gradskih čelnika nije mogao da precizira.

Požarevac ima hronični problem sa kvalitetom vode, jer vodoizvorište Ključ ugrožavaju septičke jame iz okolnih sela i vađenje šljunka iz Velike Morave, čime se snižava njen nivo.

Trajno rešenje je izgradnja fabrike vode, za šta je potrebno više od šest miliona evra, koje grad u ovom trenutku nema.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set