• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.R.J.

20.10.2015

11:41

LEGALIZACIJA THC: DA-MOŽDA-NE?! Čak 40.000 bolesnika u Srbiji se leči kanabisom!

Vesti

LEGALIZACIJA THC: DA-MOŽDA-NE?! Čak 40.000 bolesnika u Srbiji se leči kanabisom!

Podeli vest

Lekovi izdati na recept četvrti su najčešći uzrok smrti u Sjedinjenim Američkim Državama, a ni ostatak planete u tom smislu ne stoji mnogo bolje. U Srbiji slične statistike nikad nisu rađene, no i da jesu, teško da bi nam išle u prilog

Medikamenti koji mogu da dovedu do ozbiljnih oštećenja bubrega, jetre i želuca, ili da izazovu pobačaj, infarkt, srčani udar i smrt prepisuju se svakodnevno i šakom i kapom, ali nijedan od njih ipak nije izazvao toliko kontroverzi kao što je to slučaj sa marihuanom, odnosno uljem koje se dobija iz cvetova ove biljke.

Lečio majku, pa završio u zatvoru

Vladimir Jojkić iz Srbobrana osuđen je početkom 2015. na tri godine zatvora zbog neovlašćene proizvodnje marihuane, iako je na sudu dokazano da je kanabis koristio za lečenje majke koja je bolovala od raka.
Jojkić nije jedini koji je zbog ulja od kanabisa imao problema sa zakonom. Sudovi u Srbiji prethodno su kažnjavali čak i životno ugrožene bolesnike.

S jedne strane postoji ozbiljna bojazan jednog dela javnosti da će se legalizacija kanabisa zloupotrebiti i izvitoperiti, a s druge strane postoji armija pacijenata koja se nije libila da se udruži i podigne svoj glas kako bi izborila pravo da se leči ovom biljkom.

Ulje kanabisa legalno se u medicinske svrhe može kupiti u 11 zemalja Evropske unije, tridesetak američkih saveznih država, Kanadi i još nekim zemljama sveta, a ako se obistine saznanja Antonija Kovačevića, predsednika Udruženja "Lekalizacija", do kraja godine moći će i u Srbiji.

 

- Očekujem i imam čvrsta uveravanja od nadležnih službi da će do kraja godine situacija biti konačno rešena. Znam ljude koji prave sami ulje, znam ljude koji ga kupuju, znam i one koji ga prodaju. Svi su u krivičnom delu samo zato što žele da pomognu sebi ili drugima. To stanje je neodrživo i hvala Bogu što će se ulje kanabisa najzad legalizovati i kod nas - kaže Kovačević.

Sve što može da umanji bolove, a prođe medicinsku kontrolu, treba koristiti
Dr Slavica Đukić Dejanović

 

 

Ukoliko Ministarstvo zdravlja zaista da zeleno svetlo za kanabisovo ulje, biće to "oslobađajuća presuda" za oko 40.000 bolesnika u Srbiji koji trenutno nelegalno koriste ovaj lek.

Rezultati brojnih studija pokazali su da se ulje marihuane uspešno može upotrebljavati u lečenju, među kojima su pojedine vrste kancera, leukemija, Kronova bolest, multipla skleroza, reumatoidni artritis, dijabetes, glaukom, depresija i anksioznost.

Lažna ulja i beskrupulozni dileri

Koristeći činjenicu da je ulje kanabisa zabranjeno u Srbiji, te da prevareni pacijenti neće imati kome da se žale, pojedini dileri zarađuju na tuđoj muci prodajući preparate koji sadrže vrlo malo ili, još češće, nimalo THC-a.

Takođe, primećeni su i "lokalni dileri" koji obilaze klinike i nude obolelima ulje od kanabisa, predstavljajući se kao rođaci pacijenata koji takođe imaju kancer, upozoravaju iz udruženja IRKA, koje se zalaže za hitnu legalizaciju medicinske marihuane.

Osim pacijenata, koji uglavnom imaju samo reči hvale za ulje kanabisa, lekovita svojstva ove biljke poslednjih godina sve više uviđaju i lekari. Neki od njih i aktivno su se uključili u borbu za pravo ljudi da se leče marihuanom, poput Milana Savića, direktora specijalne bolnice "Sveti Sava" u Beogradu, koji je i predao zvaničan zahtev Ministarstvu zdravlja za legalizaciju ulja od kanabisa.

- Postoje mnoga ozbiljna istraživanja koja govore da kanabisovo ulje pomaže pri lečenju kancera, epilepsije i drugih neurodegenerativnih bolesti. Mislim da bi ljudima, naravno uz kontrolu lekara, trebalo omogućiti da koriste kanabis ukoliko im pomaže - rekao je dr Savić.

 

VLADA SAD PRIZNALA: Marihuana ubija ćelije raka

Marihuana jeste i droga i lek, ali je to isto i morfin. To što je derivat opijuma, što izaziva zavisnost daleko jaču od marihuane i što se od njega, na kraju krajeva, proizvodi heroin - nije ugrozilo reputaciju morfina u dovoljnoj meri da ga skine sa liste dozvoljenih lekova.

Čini se da je ulje kanabisa iz nekog razloga na lošijem glasu, pa ostaje da se vidi hoće li se najavljenom legalizacijom skinuti anatema sa ovog preparata.

Ono što bi sigurno trebalo da se desi ukoliko Radna grupa da pozitivno mišljenje jeste pad cene ulja kanabisa, koje u ovom trenutku nije nimalo jeftino.

- Pet mililitara ulja trenutno na crnom tržištu u Srbiji košta između 250 i 500 evra. Za pacijente koji boluju ud najtežih bolesti za terapiju je potrebno najmanje 60 mililitara ulja da bi se postigli optimalni rezultati. Pa vi izračunajte koliko je to novca. Kanabisovo ulje će morati da pojeftini kada jednom bude legalizovano, ono će biti kontrolisanog kvaliteta i porekla, što su odlične vesti za sve nas - kaže Kovačević, koji je i sam koristeći kanabis u medicinske svrhe uspeo da stavi pod kontrolu reumatoidni artritis.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragomir

pre 8 godina

Да се ја питам било би овако у анти радњи ,,здраве хране,,!Молићу лепо пет грама дроге? ... Продавац ти пружи легалан рачун.На кесици лепо пише ... ЛЕЧЕЊЕ О СВОМ ТРОШКУ!Или како беше оно писање на кутији цигарета?Ја не пушим цигарете још од дана када ме је отац наватао иза куће.ЈА САМ ЗА ЛЕГАЛНУ ПРОДАЈУ СВИХ ВРСТА ДРОГЕ!Па куј преживи нека му је алал!Свако српско село поред реке масовно је гајило конопљу .Од тога су се израђивали низ производа.Али,бато,ми глупави геџовани нисмо знали да од листова може да бидне дрога?Које би смо паре млатили!Јок,бре,правили смо конопце за заптивање цевки,бурића ...Написах ја да смо глупави били?Данас те наватају са три биљке и ти си државни непријатељ?А које смо паре могли да намлатимо!

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!
Politika

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću i svim pripadnicima Vojske Srbije.

23.04.2024

08:19

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set