• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts.rs/informer.rs

19.11.2015

11:51

(VIDEO) UMRLA DUNJA LANGO, jedna od najboljih voditeljki i spikerki koje smo imali!

Vesti

(VIDEO) UMRLA DUNJA LANGO, jedna od najboljih voditeljki i spikerki koje smo imali!

Podeli vest

Jedne od najboljih voditeljki, spikerki i novinarki televizijskog prostora nakadašnje Jugoslavije, Dunja Figenvald Puletić umrla je u 74. godini

Dunja (Lango) Figenvald Puletić rođena je 27. novembra 1941. godine u Zagrebu.

Završila je gimnaziju, upisala studije u Zagrebu i od 1960. godine do juna 1967. godine radila na Radio TV Zagreb.

Godine 1967. preselila se u Beograd i zaposlila se u Radio TV Beograd.

Diplomirala je na Filološkom fakuletu u Beogradu, na odseku za engleski jezik i književnost.

Na RTS-u je radila do juna 1999. godine, kada je otišla u penziju.

 

Srna Lango: Osim svega što je bila, meni je bila MAMA!

Darko Cvetanović

Srna Lango, ćerka legendarne voditeljke Dunje Lango koja je danas preminula potvrdila je žalosnu vest na Fejsbuku.

-U 9 i 20 jutros prestalo je da kuca široko i toplo srce one koju sam volela kao nikoga nikad . Osim svega što je bila , meni je bila MAMA . Jedna jedina, nenadoknadiva. Otišla je dostojanstveno, kako je i živela. Bila je hrabra i duhovita do poslednje sekunde. Ostaje da budemo najbolja verzija onoga sto smo od nje naučili i dobili. Hvala svima za saučesće – napisala je Srna Lango.

Poslata je na prinudni odmor od januara 1992. godine do decembra 1995. godine, po odluci tadašnjeg generalnog direktora RTS-a Milorada Vučelića, piše na njenom zvaničnom sajtu.

Kada je, po završetku bombardovanja 1999. godine, ponovo stavljena na listu za prinudni odmor, na sopstveni zahtev otišla je u penziju.

Dunja je svojevremno krasile stotine naslovnih strana novina.

- Sigurna sam da neke od njih nisam ni videla. Naslovnica o kojima znam, skupilo se, da ne preteram, barem dve stotine! - izjavila je Dunja u jednom od intervjua.

Seća se da su joj prve bile u zagrebačkim izdanjima, prvo u Areni, a onda u Studiju. U Beogradu se lavina pokrenula u TV novostima i Radio TV reviji:

-Kad je Radio TV revija slavila neku okruglu, jubilarnu brojku, gospođa iz njihove redakcije, koja je prebrojala koliko se tko puta pojavio na prvoj stranici, rekla mi je da sam to najčešće bila ja - hvalila se spikerka.

 

Dunja  je i glumila. Snimila je tri filma. Glavnu ulogu igrala je u filmu reditelja Vuka Vuča "Luda glava"”. Partner joj je bio Velimir-Bata Živojinović.

 

Ipak, najviše umetničke domete dostigla je kao spiker, voditelj, autor i odgovorni urednik redakcije Kontakt programa RTS-a. Njene su programe željno iščekivale i redovno pratile čitave porodice. Događalo se to u udarnim terminima: nedeljom popodne, subotom uveče...

Našla se, tako, u prilici da utiče na formiranje ukusa gledalaca. Njeni stavovi, način govora, komunikacija sa sagovornicima i gledaocima, bili su pravi primer za ugled. A otmenom pojavom, posebno izborom tema i programskim sadržajem, dala je poseban pečat svom radu. Da je to baš tako dokaz je ocena koju su joj dali gledaoci u jednoj anketi: „I da lažete mi bismo vam verovali”. A kad je jednom „skinuta” s programa gledaoci su masovno zahtevali da je vrate!

Njen otac, inženjer Hans Figenvald, prvenac je Alzašana Emila i Ivke Hafner, a majka šesta od sedam sestara „Šibenskih golubica”, rođenih iz braka Đovanija de Grimanija, Italijana, i Benke Jurin iz imućne šibenske porodice. Imali su pre nje i sina Nenada.

Na Filološki fakultet upisala se u rodnom gradu, a diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Govorila je engleski, francuski i italijanski jezik. Svom prezimenu, po rođenju, dodavala je još tri iz isto toliko brakova. Prvo je u Zagrebu bila Sigetić, a u Beogradu Lango, pa Puletić. Iz drugog braka ima Istoka (47) i Srnu (44), a iz trećeg Luku (29). 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sima

pre 4 godine

Neka počiva u miru spavaćoj.pokojna,gospođa ima 78g a ne 74,

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set