• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.11.2015

22:03

ZRENJANINU LEPO STOJI PETROVGRAD: Na novim tablama našlo se i nekadašnje ime grada!

Vesti

ZRENJANINU LEPO STOJI PETROVGRAD: Na novim tablama našlo se i nekadašnje ime grada!

Podeli vest

Na ulazima u grad Zrenjanin, iz pravca Novog Sada, Beograda i Srpske Crnje, ovih dana osvanule su nove table sa imenom grada, na kojima, osim zvaničnog i tradicionalnog mađarskog, po prvi put stoji i nekadašnji naziv – Petrovgrad

Iz Direkcije za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina,  najavili su postavljanje još pet identičnih tabli, a ove postavljene odmah su izazvale poprilično burne i različite reakcije, upravo zbog naziva Petrovgrad, kako se nekada grad Zrenjanin zvao.

Ćirilični naziv Petrovgrad objašnjava se kao jedan od tradicionalnih naziva grada u njegovoj istoriji, pa je kao takav našao mesto uz "Zrenjanin" na oba srpska pisma, slovačkom i rumunskom jeziku i "Veliki Bečkerek" na mađarskom jeziku.

Inače,  Veliki Bečkerek je septembra 1934. godine odlukama tadašnjih vlasti preimenovan u Petrovgrad, po kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu, a ta odluka je početkom 1935. godine i zvanično potvrđena i odobrena od strane kralja Aleksandra I, odnosno ukazom kraljevskih namesnika. 

Ove se godine, dakle, navršilo tačno osam decenija od prve promene imena grada, a ta godišnjica povod je da se na novim tablama, uz dosada korišćena imena, nađe i Petrovgrad. 

  - Već nekoliko godina zastupamo stav da grad nosi ime čoveka koji ništa nije značio u Zrenjaninu. Predlažemo da se vrati predratni naziv i da se zovemo ponovo Petrovgrad. 

Želimo da se odužimo kralju Petru po kome smo bili poznati - naglašava Sredo Pajić, iz Patriotskog bloka DSS i Dveri, čija se inicijativa poklopila sa proslavom jubileja oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, ali i uvođenjem imena Petrovgrad 18. novembra 1935. godine.

Banatsko središte, inače, nekoliko je puta kroz istoriju menjalo ime, što je zaista kuriozitet. Od prvobitnog Bečkereka, u jednom trenutku, u drugoj polovini 18. veka, postalo je čak Nova Barselona, posle pristizanja doseljenika iz Španije.

Informer

Kako su se smenjivali vlastodršci, bio je Nađ Bečkerek, pa Gros Bečkerek. Da bi zatim poneo ime po kralju Oslobodiocu i na kraju se prepustio Zrenjaninu.

- Gradu ne treba menjati ime, već da ga i dalje nosi po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu. Ponosni smo na naše narodne heroje koji su dali život da bismo živeli u slobodi - reaguje na inicijativu Nedeljko Papić, predsednik SUBNOR.

Među prvima koji su reagovali je i Zrenjaninski socijalni forum, koji u svom zvaničnom saopštenju  ukazuje da u saobraćajnoj signalizaciji mogu biti korišćeni samo nazivi naseljenih mesta koji su utvrđeni Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike

Srbije, a tamo pak piše Zrenjanin i ništa više. Na područjima na kojima su u službenoj upotrebi i jezici manjina nazivi naseljenih mesta ispisuju se i na njihovim jezicima u skladu sa njihovim nacionalnim tradicijama.

Tradcionalne manjinske nazive naseljenih mesta utvrđuju manjinski nacionalni saveti. Direkcija za uređenje grada Zrenjanina , koja je postavila table, povodom praznika, Dana grada Zrenjanina, 17. novembra,  ne može samostalno utvđivati šta će i kako će  biti napisano na zvaničnoj saobraćajnoj signalizaciji.

Informer

Više mesta na teritoriji grada Zrenjanina ima istorijske nazive koji su drukčiji od sadašnjih  ali ipak tamo nisu postavljene slične table.  

Nedavno su dve desničarske političke partije , DSS i Dveri,  pokrenule inicijativu da se naziv Zrenjanin promeni u Petrovgrad   Izgleda da Direkcija za uređenje grada više postupa po stavovima desnih poliitičkih organizacija  nego po zakonima.

Podsećamo da su se stanovnici Zrenjanina na referendum održanom početkom devedesetih izjansili dvotrećinskom većinom protiv predloga da se ime grada  Zrenjanin promeni na Petrovgard – navodi se u saopštenju Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Z.I.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
batabosque

pre 8 godina

Јеботе, па табла је ко табла из основне школе" Жарко Зрењанин" Могли би још који квадратни метар додати, па таблу пребацити преко целог пута, па би се у град улазило као кроз тунел. Ионако заклања поглед на тај лепи град. Могло би се додати још које званично писмо и грб града и застава и грб Социјалистичке Аутономне Покрајине Војводине!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Major

pre 4 godine

Grad treba da nosi dva imena i to: Petrovgrad na Srpskom i Beckerek na Madjarskom. Ostale manjine neka izaberu jedno od ova dva imena po svom nahodjenju. Sve drugo je posledica komunjarske diktature i treba da bude ponisteno kao i ostali rezultati iste!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set